ПЕРЕЯСЛАВ. Митрополит Олександр передав ікону з мощами прп. Єфрема Переяславського у лікарняну каплицю в ім’я цього святого

ПЕРЕЯСЛАВ. Митрополит Олександр передав ікону з мощами прп. Єфрема Переяславського у лікарняну каплицю в ім’я цього святого

25 червня, у Неділю 3-тю після П’ятидесятниці, з благословення Блаженнішого Митрополита Епіфанія, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр звершив Божественну літургію в церкві в ім’я преподобного Єфрема, святителя Переяславського (+1098; пам’ять - 10 лютого), що на території центральної районної лікарні у місті Переяславі.

Йому співслужили: настоятель храму протоієрей Дмитро Волошин, настоятель Успенської парафії с. Фарбоване та військовий капелан в/ч А7303 протоієрей Євгеній Зотов, запрошене духівництво.

За богослужінням пролунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини та мирних жителів.

Після відправи митрополит Олександр передав у дар громаді лікарняної церкви ікону преподобного Єфрема Переяславського з часткою мощів та відслужив молебень до святого угодника.

Зазначимо, що згідно з літописами святий Єфрем є фундатором лікарняної справи на Русі. Він першим розробив монастирський статут, виходячи з положень якого будував безплатні лікарні для бідних і мандрівників, стаціонарні відділення для важкохворих. У Переяславі, куди його було призначено єпископом, при монастирях існувала мережа лікувальних закладів.

***
Потому в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулався всеукраїнський круглий стіл, присвячена преподобному Єфрему: "Шляхи святого Миколая через Богом бережений Переяслав".

У заході взяли участь: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, протоієреї Дмитро Волошин та Євгеній Зотов, ректор Університету Віталій Коцур, директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, краєзнавці Євген Букет та Микола Богатир.

Головна мета конференції - звернути особливу увагу на святого Єфрема Переяславського та його участь у перенесенні чесних мощей святителя і чудотворця Миколая.

Зазначимо, що преподобному Єфрему приписують авторство давньої пам'ятки слов'янського письменства «Чудеса Святого Миколая», а також служби та канону цьому святителю.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!