Підписано договір про співпрацю між Переяславсько-Вишневською єпархією та ГО «Союз греків України»

Новини єпархії

14 серпня підписано договір про співпрацю між Переяславсько-Вишневською єпархією Православної Церкви України та Громадською організацією «Союз греків України».

Цілі підписання документу наступні - активізація та посилення духовної освіти, виховання, духовної підтримки греків України, збереження мови та культури грецької спільноти України, її ідентичності та ментальності. У планах «Союзу греків Україні» сприяти утворенню церковних громад, де богослужіння велося б грецькою мовою.

Під час зустрічі представники грецької діаспори поділилися з митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром станом справ та планами на майбутнє. У свою чергу владика пообіцяв сприяти посиленню духовних, культурних, наукових, освітніх зв’язків між Україною та Грецією та всіляко підтримувати грецьку діаспору.

Наприкінці зустрічі митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр нагородив найактивніших учасників «Союзу греків України» відзнаками Переяславсько-Хмельницької єпархії. Відзнаки Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира вручено Миколі Корецькому, першому віце-президенту організації, а також Геннадію Шабану, першому віце-президенту організації.

У Києві свого часу – на початку XX сторіччя – була велика грецька громада, представники якої зробили значний внесок у суспільне життя столиці. Проте з настанням страшних 1930-х років – років масових репресій – сталінським режимом було репресовано чимало греків. За статистичними даними, кількість греків в Україні сягає близько 200 тис. осіб. Насправді ж, етнічних греків на порядок більше. За радянських часів чимало представників національних меншин стикалися з ситуацією, коли вони могли позбутися роботи або не отримати підвищення на службі через свою національність. Стало масовим явище зміни національності у документах.

Перегляди: 705
Друк