Паломники Переяславсько-Вишневської єпархії вклонилися святиням Західної України

Новини єпархії

 

Паломники Переяславсько-Вишневської єпархії вклонилися святиням Західної України

13-15 вересня відбулася паломницька поїздка святинями Західної України, яку очолив голова відділу по взаємодії із силовими структурами (військкоматами) та громадськістю Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України протоієрей Валерій Жигуц.

До складу паломницької групи увійшли викладачі Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу на чолі з виконувачем обов’язків директора закладу Олександром Пугачем та завідуючою економіко-правовим відділенням Нелею Громчевською. Бажання вклонитися святиням Західної України та познайомитись з життям Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича народилося саме в Нелі В’ячеславівни. Охочих помолитися разом із числа викладачів Таращанського коледжу зібралося 20 чоловік. Протоієрей Валерій Жигуц тривалий час духовно окормлює педагогічний колектив, тож він супроводжував паломників.

Маршрут обирали, керуючись бажанням відвідати найцікавіші для учасників групи святі місця. Спершу приїхали до Чернівців. Після оглядової екскурсії містом відвідали велику історичну святиню – колишню резиденцію Буковинських митрополитів – Чернівецький державний університет імені Юрія Федьковича, а також помолилися у храмі Трьох Святителів.

Наступним місцем відвідування став Угорницький Свято-Преображенський чоловічий монастир. Святиня відома передусім тим, що саме тут розпочинав своє чернече життя преподобний Іов Почаївський, якому було на той момент 10 років. Група помолилася у головному храмі обителі та біля Джерела Божої Матері, а потому бажаючі занурилися в святу воду джерела.

Далі вирушили до Івано-Франківська, де помолилися у старовинних храмах.

Заключним місцем відвідання став Український Афон, як його називають у народі, –Манявський скит Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря. Обитель заснована у XVII столітті та є визначним осередком духовності цього краю. У монастирі протоієрей Валерій Жигуц звершив ранню Божественну літургію, за якою паломники змогли приступити до Святих Христових Таїн. Молилися передусім за українську державу та увесь її народ. Помолилися у Блаженного каменя. Він являє собою велику брилу, з якої витікає вода. Саме на цьому місці почали молитися перші ченці обителі. Наостанок піднялися в гори – до Манявського водоспаду.

Однією з ключових подій паломництва стала зустріч з керуючим Івано-Франківською і Галицькою єпархією митрополитом Іоасафом. Говорили про стан справ у різних єпархіях Православної Церкви України, ділилися думками щодо подальшого розвитку Церкви. По закінченні зустрічі на гостей чекав святковий монастирський обід.

Усі учасники поїздки одноголосно висловили бажання, щоб подібні подорожі стали регулярними. Прощаючись після дороги, подякували одне одному за спільні молитви та Господу за можливість звершити паломництво.

Перегляди: 1057
Друк