Керуючий єпархією привітав ігумена монастиря Ксенофонт з 200-річчям відновлення головного храму обителі

 

Керуючий єпархією привітав ігумена афонського монастиря Ксенофонт з 200-річчям відновлення головного храму обителі

19 жовтня на Святій Горі Афон у монастирі Ксенофонт відсвяткували 200-річчя відновлення кафолікону – головного храму обителі. Божественну літургію очолив Вселенський Патріарх Варфоломій у співслужінні єпископів Константинопольського Патріархату, ігуменів п’яти афонських монастирів та численних паломників і гостей у священному сані.

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр і Голова Парафіяльної ради Преображенського собору у Ліко-граді Ігор Лисов передали вітання архімандриту Алексію, ігумену монастиря, яке вручив секретар єпархіального управління священик Ростислав Воробій.

* * *

Ваше Високопреподобіє, улюблений у Господі отче архімандрите Алексію, палкий молитвенику за нас грішних!

Із синівською любов’ю раді вітати Ваше достоїнство з урочистостями, пов’язаними з 200-річчям відновлення головного монастирського храму. Складаємо Вам щиру подяку за багаторічні добрі відносини і за справжню християнську гостинність, яку Ваше Високопреподобіє неодмінно виказує під час кожного нашого паломницького візиту на Святу Гору Афон.

Ім’я монастиря Ксенофонт викарбуване золотими літерами у церковній історії України. Саме тут, біля чесної правиці святого великомученика Георгія Побідоносця, підноситься постійна молитва за спокій і добробут у нашій державі та в усьому світі, за єдність Церкви навколо спільної чаші з Божественними таїнами Тіла і Крові Христових. Під час наших паломницьких візитів та спілкування Ви постійно укріплювали нас на шдяху єднання українського Православ’я до створення визнаної Вселенським Православ’ям канонічної помісної Церкви і явили приклад мужності та послідовності, співслуживши за Божественною літургією під час інтронізації першого Предстоятеля Православної Церкви України. Це особливо важливо для нас, адже Свята Гора Афон є взірцем істинної віри і справжнього благочестя для мільйонів українців.

Ми також вдячні Вам за те, що саме у вашому монастирі був майстерно написаний Томос про автокефалію Православної Церкви України. Очолювана нами громада ставропігійного Спасо-Преображенського собору в Києві постійно молиться перед іконою святого Георгія, яку з Вашого благословення брат Лука, монах-іконописець монастиря Ксенофонт, написав з палкою молитвою про мир у нашій державі.

Запевняємо Вас у всебічній підтримці Вашої пастирської діяльності, спрямованої на порозуміння і злагоду. Синівськи просимо Ваших святих молитов на благословенній землі Святої Гори, в уділі Пресвятої Богородиці, за святу Православну Церкву України, за співробітників компанії “Ліко-Холдінг” і за всю громаду Спасо-Преображенського собору, ідея будівництва якого була народжена саме на вершині Афону. Вашими молитвами нехай просвітить Всемилостивий Господь наші серця світлом істини і любові, щоб усі ми разом під Вашим мудрим пастирським проводом успадкували нетлінне сяйво вічної слави Божої.

З щирою любов’ю у Христі,

ОЛЕКСАНДР,
митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський,
керуючий Переяславсько-Вишневською єпархією Православної Церкви України

Ігор ЛИСОВ,
Голова Парафіяльної ради ставропігійного Спасо-Преображенського собору в Києві Православної Церкви України