БЕЛЬГІЯ. Керуючий єпархією очолив престольне свято Архангело-Михайлівської парафії у м. Генк

БЕЛЬГІЯ. Керуючий єпархією очолив престольне свято Архангело-Михайлівської парафії у м. Генк

24 листопада, на запрошення посла України у Королівстві Бельгія пана Миколи Точицького, митрополит Переяславський і Вишневський відвідав цю країну, та взяв участь у меморіальних заходах, присвячених 86-й річниці Голодомору.

Митрополит Олександр відвідав парафію святого архистратига Михаїла у м. Генк, яка цього дня відзначала храмове свято. У співслужінні настоятеля протоієрея Віталія Дерев’янка, секретаря управління Переяславсько-Вишневської єпархії священика Ростислава Воробія та місцевого духовенства владика звершив Божественну літургію.

Наприкінці богослужіння, вітаючи настоятеля та парафіян з престольним святом, митрополит Олександр подарував громаді ікону святителя Луки Кримського з часткою чесних мощів.

Після відправи була відслужена панахида за усіх безвинно загиблих від голодоморів та відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника жертвам Голодомору-Геноциду 1932-1933 років.

***

Свято-Михайлівська церква у м. Генк - це єдиний храм Української Православної Церкви у Західній Европі побудований в українському стилі. Засновниками парафії були робітники з родинами, котрі в квітні 1947 року прибули залізничним транспортом у бельгійську провінцію Лімбурґ з табору м. Корнберґ на американській окупаційній зоні у повоєнній Німеччині. Вони поселилися у районі Звартберґ м. Генк і працювали у вугільних копальнях. Долаючи різні труднощі, українці організувалися і влаштували у приділеному бараці церкву, де впродовж тривалого часу і відправлялися богослуження. Час минав і барак поволі підупадав, і взагалі громада стояла перед питанням дальшого її існування, тому що церкву мали зносити. Так постав план побудови нового храму. Працею та стараннями громади, пожертвами від української спільноти, за підтримкою віруючих інших конфесій та за сприянням місцевої адміністрації церква та храмові будівлі були побудовані у 1984-1986 роках.