У 6-ту неділю після Пасхи керуючий єпархією звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі

Новини єпархії

24У 6-ту неділю після Пасхи керуючий єпархією звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі

24 травня, у 6-ту неділю після Пасхи та пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Києва.

Шосту неділю після Пасхи називають неділею про сліпого, адже цього дня за Божественною літургією ми чуємо розповідь євангеліста Іоана про те, як Господь Ісус Христос зцілив сліпонародженого. Вражає те, що людина, яка все життя до зустрічі зі Спасителем була сліпою, не тільки стала зрячою тілесно, але й прозріла духовно. У той самий час багато з тих, хто все життя були зрячими та були добре навчені закону Божому, залишилися духовно сліпими.

Високопреосвященнішому владиці співслужили клірики собору та Переяславсько-Вишневської єпархії.

За богослужінням були піднесені молитви за припинення згубної пошесті, здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім.

Наприкінці відправи владика Олександр зазначив: «Інколи можна почути таке тлумачення.  Христос і Бог зробили так, що ця людина народилася калікою виключно для того, щоби Господь показав якесь чудо і в Нього хтось увірував. Таке трактування не є справедливим, оскільки такі слова ми можемо віднести до іншого трактування: «Отець Мій робить і Я роблю». Господь показує, що Він робить це від Себе, а чому робить саме в цей момент і чому був хворий цей сліпий, ні Він, ні євангелісти нам не розповідають. Апостоли запитали у Христа, виходячи з тої логіки, яка їм була на той час присутня – якщо людина зробила зло, вона отримує хвороби і покарання. Господь порушую усіляку логіку нашого земного мислення і наших законів. Він Говорить: «Щоб явилися діла Божі». Христос не розповідає чому, і ніхто з нас так і не буде знати, чому цей сліпий народився сліпим. Така правда Божа і такий промисел Божий. А для того, щоби зрозуміти його, потрібно відкрити очі серця. І виключно тільки в такому алогічному сенсі ми можемо зрозуміти, що Бог творить як хоче, і там, де законний порядок речей Ним перемагається».

 

Перегляди: 471
Друк