У день свята Вознесіння Господнього керуючий єпархією відправив Літургію у кафедральному соборі

Новини єпархії

У день свята Вознесіння Господнього керуючий єпархією відправив Літургію у кафедральному соборі

28 травня, у день двонадесятого свята Вознесіння Господнього, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

Його Високопреосвященству співслужили: Екзарх Вселенського Патріархату в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко, клірики храму та Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України.

За богослужінням були піднесені молитви за припинення згубної пошесті, здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім.

Після одпусту архіпастир привітав духовенство та мирян зі святом та подякував за спільну молитву: «Свято дійсно стає сповненим, коли збираються не тільки двоє або троє, або священик сам стоїть перед престолом, а коли ми всі разом, складаючи Церкву Христову, можемо молитися один за одного, за своїх ближніх і за тих, хто нам заповідував помолитися».

Напередодні митрополит Олександр очолив у соборі святкову всеношну.

***

Вознесіння Господнє — це одне з дванадцяти свят, присвячених ключовим подіям євангельської історії. Це перехідне свято: його дата залежить від дати святкування Великодня. Завжди святкується в четвер шостого тижня (седмиці), на сороковий день, після Великодня.

У цей день ми згадуємо події, що відбулися через сорок днів після того, як Ісус Христос був розіп’ятий на Хресті і Воскрес. У день Вознесіння Господь зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Христос благословив їх і — як був, у плоті — вознісся на небо.

Господь вознісся з тієї гори, де проводив ночі в молитві, де зрадив Його Юда, звідки починався Його голгофський шлях. Він вознісся, бо повинен приготувати місце для нас: «Я йду приготувати місце вам» (Ін. 14:2). Ісус був піднесений «вище за всі небеса» Своєю Божественною силою. Хмара, що приховала Його від очей апостольських, була не засобом перенесення, а Божественними почестями («І покрила хмара скинію зібрання, і слава Господня наповнила скинію» – Вих. 40:34).

Окремим торжеством Вознесіння стало тільки наприкінці IV століття. Раніше ця подія згадувалася під час циклу П'ятидесятниці. Вперше про святкування Вознесіння на сороковий день після Великодня йдеться в «Апостольських постановах», які датуються приблизно 380 роком. Ще в середині IV століття мати імператора Костянтина Великого рівноапостольна Єлена спорудила на Оливній горі храм на честь Вознесіння. У 614 році він був зруйнований персами. Але й нині там служать Божественну літургію в день Вознесіння Господнього.

ФОТОАЛЬБОМ >>>

Перегляди: 580
Друк