На свято П’ятидесятниці керуючий єпархію відправив Літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі

На свято П’ятидесятниці керуючий єпархію відправив Літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі

7 червня, у день свята Пресвятої Трійці - П’ятидесятниці, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив служіння Божественної літургії та всеношної напередодні у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Києва.

На П’ятидесятницю згадується зішестя Святого Духа на апостолів через десять днів після Вознесіння Спасителя, тобто на 50-й день після Воскресіння Христового. День зішестя Святого Духа вважають Днем народження християнської Церкви. Отримавши дар Святого Духа, апостоли почали відкрито і безбоязно різними мовами проповідувати те, про що раніше переповідали лише таємно – про воскресіння Христове. Про це розповідає книга Діянь Апостольських.

Високопреосвященнішому владиці співслужило духовенство Переяславсько-Вишневської єпархії та гості парафії у священному сані.

Були піднесені молитви за мир в Україні та за українських воїнів, за припинення згубної пошесті, а також здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім.

Службу прикрасив спів Митрополичого хору під управлінням заслуженого діяча мистецтв України диякона Олександра Тарасенка.

Одразу після Літургії було відслужено вечірню, за якою читалися коліноприклонні молитви, складені святителем Василієм Великим у IV столітті.

Наприкінці богослужіння митрополит Олександр освятив зелені букети та привітав паству зі святом П’ятидесятниці.

На свято Трійці прийнято прикрашати храми та помешкання травою, квітами й гілками дерев. Так святкувала П’ятидесятницю Церква Старозавітна. Новозавітна також зберегла цей звичай, надавши йому нового значення: молода зелень і квіти символізують Церкву Христову та вказують на оновлення людей Святим Духом.

ФОТОАЛЬБОМ >>>