Керуючий єпархією очолив відправу Літургії у день свята Винесення Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв

14 серпня розпочався Успенській піст, що триватиме два тижні. У перший день посту відзначається свято Винесення чесних древ Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв: семи братів, матері їхньої Соломонії та учителя Єліазара, що постраждали за віру у 166 році до народження Христа.

Вечірнє богослужіння із чином винесення Чесного Хреста та відправу Божественної літургії у Спасо-Преображенському кафедральному соборі очолив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр. За Літургією владиці Олександру спіслужили клірики Спасо-Преображенського собору та Переславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України.

Після відправи владика Олександр освятив мед нового збору та благовонне зілля та привітав духовенство та прочан зі святом:

«Нехай Всемилостивий Господь подасть всім, хто прибігає до джерела безсмерття, на якому Він претерпів страждання і дав нам життя вічне. В сьогоднішні дні для кожного з нас є необхідним укріпитися саме силою Житоворящого Хреста Господнього і допомогою Владичиці нашої Богородиці. Нехай же Господь дасть нам розум правильно відноситися до всього, що відбувається, укріпитися в православній нашій вірі та подасть нам здоров’я».

***

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього постало з Константинопольської традиції. У великому місті, де була розвинена система водопроводу, в літню спеку вода у підземних резервуарах-цистернах починала псуватися. Тоді патріарх виносив із Святої Софії хреста, у який було вставлено велику частку з Животворчого Хреста Господнього, та обходив з ним місто, занурюючи хрест у колодязі та цистерни, таким чином освячуючи та очищаючи воду.