Митрополит Епіфаній очолив урочистості з нагоди 10-річчя освячення Спасо-Преображенського кафедрального собору

Значимою датою в житті собору є день його освячення. Його звершив на запрошення Голови Парафіяльної ради Ігоря Лисова і парафіяльної громади Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан) 13 жовтня 2010 року. Історична подія відбулась напередодні свята Покрова Пресвятої Богородиці, тож відтоді саме свято є особливо важливим для усіх парафіян та духовенства. Знаково, що і закладка наріжного каменю в підмурки собору відбувалася у день цього свята у 2005 році. У 2012 році поряд із собором постала дзвіниця. Саме у її стінах, на першому поверсі, 2015 року відкрився Музей Блаженнішого Митрополита Володимира.

Після отримання Томосу Православною Церквою України саме Спасо-Преображенський собор став  кафедральним собором Переяславсько-Вишневської єпархії.

Святкування з нагоди 10-річчя освячення Спасо-Преображенського кафедрального собору відбулися 11 жовтня. Божественну літургію очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України.

Архіпастирю співслужили: митрополити Вінницький і Барський Симеон, Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископи Житомирський і Поліський Володимир, Чернівецький і Хотинський Герман, Вишгородський Агапіт, єпископи Володимир-Волинський і Турійський Матфей, Шепетівський Адріан, Запорізький і Мелітопольський Фотій, Житомирський і Овруцький Паїсій, Рівненський і Сарненський Гавриїл, Екзарх Вселенського Патріархату в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко, духовенство собору, Київської та Переяславської єпархії, гості у священному сані.

Блаженніший Митрополит Епіфаній привітав громаду з 10-літнім ювілеєм та подякував усім присутнім за спільну молитву. Особливо Архіпастир наголосив на важливості трудів тих, хто подбав щоб цей собор став окрасою не лише мікрорайона, а й усього Києва.

Ктитор Спасо-Преображенського собору Ігор Володимирович Лисов згадав ключові події у становленні парафії.

Настоятель собору митрополит Переяславський і Вишневський Олександр висловив вдячність усім за те, що розділили радість євхаристійного спілкування. Владика згадав як саме відбувався перехід громади до Православної Церкви України та вкотре подякував усім за зроблений тоді вибір на користь Української Церкви.

Митрополит Епіфаній нагородив відзнаками Православної Церкви України тих, чиїми зусиллями було зведено собор та розбудовано громаду. Зокрема, голова парафіяльної ради та будівничий собору Ігор Володимирович Лисов був нагороджений орденом святителя Миколая Чудотворця, настоятель собору митрополит Олександр – орденом святого Архістратига Михаїла І-ст. Благословенними грамотами з відзнакою було нагороджено кліриків собору протоієрея Андрія Дудченка, прооієрея Миколая Тишкуна, священика Ростислава Воробія, протодиякона Івана Гичуна, регента митрополичого хору протодиякона Олександра Тарасенка, а також Марію Григорівну Посвістак.   

Потому Ігор Лисов вручив Його Блаженству відзнаку парафіяльної ради та подарунок від громади – панагію з образом святителя Епіфанія. Владика Олександр підніс у дар Предстоятелеві хрест з часточкою древа Хреста Господнього.

Парафіяни та гості змогли оглянути фотовиставку, влаштовану у притворі храму, на якій представлені фото, що зображують віхи історії Спасо-Преображенського собору.

По завершенні відправи перед пам’ятником Митрополиту Володимиру була відслужена заупокійна літія за спочилим Архіпастирем.

Після богослужіння Предстоятель звершив освячення свічкової мануфактури «Фавор». Разом з гостями Митрополит Епіфаній ознайомився із виробництвом.

ФОТОАЛЬБОМ >>>