СТАМБУЛ-КОНСТАНТИНОПОЛЬ: Митрополит Олександр взяв участь у висвяченні нового єпископа Вселенського Патріархату

Новини єпархії

Згідно з рішенням Священного Синоду Константинопольського Патріархату від 6 жовтня 2020 р. екзарха Вселенського Патріархату в Україні архімандрита Михаїла Аніщенка обрано титулярним єпископом Команським. Єпископська хіротонія отця Михаїла відбулася 8 листопада, на свято Собору архістратига Михаїла за новим стилем, у церкві святих архангелів Михаїла та Гавриїла у Стамбулі.

Божественну літургію та хіротонію очолив Вселенський Патріарх Варфоломій. Його Всесвятості співслужили ієрархи Вселенського трону: Преосвященний митрополит Іконійський Феоліпт, Преосвященний митрополит Мір Лікійських Хризостом. У храмі був присутній і молився представник Єрусалимського Патріарха архієпископ Анфідонський Нектарій.

У богослужіння взяли участь та співслужили Вселенському Патріархові члени офіційної делегації Православної Церкви України, яку очолив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр. До складу делегації також ввійшли: єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, протоієрей Петро Ландвинович та священик Віктор Мартиненко (клірики Київської та Переяславсько-Вишневської єпархій).

На богослужінні був присутній Генеральний консул України в Стамбулі п. Олександр Гаман, а також консул Грецької Республіки в Україні п. Александрос Будуріс.

Після відправи Всесвятіший Патріарх Варфоломій возложив на нововисвяченого єпископа митру і вручив пастирський жезл, після чого Преосвященний єпископ Михаїл приймав вітання духовенства, офіційних осіб і парафіян, уділивши всім перше архієрейське благословення.

Церква святих Архангелів розташована у районі Бешікташ – це один з найбільших православних храмів у Стамбулі. За переданням, перша церква на цьому місті була побудована ще за часів імператора Костянтина Великого (323-337 рр). Храм неодноразово зазнавав руйнацій та відбудов, остання з яких відбулася 1899 року, коли споруда набула сучасного вигляду.

Нагадаємо, що напередодні, українські паломники були прийняті Всесвятішим Патріархом Варфоломієммолитовно вклонилися святиням Константинополя та відвідали Богословську школу на острові Халкі.

 

 

Перегляди: 939
Друк