КИЇВЩИНА. Митрополит Олександр освятив Свято-Димитрівську церкву у с. Кодаки

10 листопада, в день пам’яті святителя Димитрія Ростовського, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр відвідав Свято-Покровську парафію села Кодаки (Васильківський район Київської області).

Село Кодаки було засноване 901 року. З часом воно стало чималою дерев'яною фортецею, однією з численних оборонних споруд навколо Києва. Відомо, що у 1660 році тут зібралася Кодацька рада Війська Запорозького, з метою визначити порядок участі українців у московській виправі на захід. Перша Свято-Покровська церква в селі була дерев'яною - її побудували в 1782 році. За радянської доби храм закрили та зруйнували.

14 жовтня 2019 року митрополит Олександр освятив місце, хрест та звершив закладку наріжного каменя під будівництво Свято-Покровського храму. А цього дня владика освятив невеличку дерев’яну церкву в ім'я великомученика Димитрія Солунського, який побудовано на пам’ятному місці зруйнованої богоборцями Покровськоі церкви. Опісля архіпастир очолив у новоосвяченному храмі Божественну літургію.

В пам’ять про подію освячення та спільну молитву митрополит Олександр подарув громаді образ ікону святителя Феодосія Чернігівського.

З благословення Блаженнішого Митрополита Епіфанія владика Олександр вручив церковну відзнаку активному парафіянину Дмитру Заменському, який посприяв появі храму у с. Кодаки.