Від Переяславсько-Вишневської єпархії до Центрального державного історичного архіву передано Сповідні списки 18-19 століть з парафії села Лукаші

Від Переяславсько-Вишневської єпархії до Центрального державного історичного архіву передано Сповідні списки 18-19 століть з парафії села Лукаші

Новини єпархії

 

3 серпня у Музеї Блаженнішого Митрополита Володимира відбувся акт передачі до Центрального державного історичного архіву України у місті Києві старовинного документу. Були передані Сповідні списки 18-19 століть з Архангело-Михайлівської парафії села Лукаші, що на Баришівщині.

Перші записи датовані 1747 роком. Документ зшитий у два томи і загалом налічує понад 1000 сторінок. Такий звіт за усталеною формою подавали настоятелі кожної церкви до єпархіального управління.  Це відомості про присутність жителів села на сповіді під час Великого Посту. Кожен річний Сповідний список починається з шапки, де вказане церковне підпорядкування парафії і адміністративна підлеглість населеного пункту. Далі усі мешканці села, розбиті на верстви (наприклад: духовенство, козаки, селяни), записані по номерах дворів. Проти кожного імені – вік, а й іноді сімейний стан. Записи зроблені на аркуші паперу з водяним знаком.

Унікальний документ, що вцілів, настоятель парафії с. Лукаші протоієрей Павло Лисенко вирішив передати до Центрального державного історичного архіву. У події взяли участь: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, настоятель парафії протоієрей Павло Лисенко, а також директор архіву Олег Бабенко з колегами. Пан Олег наголосив, що він радий тому, що одна невеличка парафія може зробити настільки велику справу для збереження цінних історичних свідчень. У найближчих планах архіву – реставрація Сповідних списків, а згодом видання факсимільної копії. Владика Олександр подякував співробітникам архіву за копітку працю з  історичними пам’ятками, а також підкреслив важливість поєднання зусиль у справі збереження та популяризації старовинних книг. Під час події згадали про Пересопницьке Євангеліє та Євангеліє арабською мовою, видане коштом Івана Мазепи. Стараннями Блаженнішого Митрополита Володимира та Фонду його пам’яті обидві ці книги мають факсимільні копії.

На згадку про знакову подію учасники обмінялися пам’ятними подарунками. Владика Олександр подарував співробітникам Центрального державного історичного архіву видання Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Перегляди: 548
Друк