Митрополит Олександр виступив із доповіддю на Міжнародному семінарі «Ідея Київської Церкви: візія і рецепція»

Ідею Київської Церкви, якою вона була до розділення християнства у 1054 р., відтепер популяризуватимуть серед населення України та подадуть до розгляду як стратегічний проект священноначаллю Православної та Греко-Католицької Церков.

Про це говорили учасники Міжнародного семінару УХАТ (Українське християнське академічне товариство) «Ідея Київської Церкви: візія і рецепція», який відбувся у НЗ «Софія Київська» 22 травня 2019 року. Серед співорганізаторів Інститут екуменічних студій УКУ, Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут релігійних наук ім. Томи Аквінського.

Участь у семінарі взяли:

О. Георгій Коваленко — «Київська Церква: конфлікт між візією і рецепцією»; о. Іван Дацько — «Що розуміє Українська Греко-Католицька Церква під поняттям «Київська Церква»?»; професор Олександр Саган — «До ідеї Київського християнства: особливості формування та розвитку Українського православ’я»; митрополит Олександр (Драбинко) — «Київська Церква: три спокуси зімітувати ідею»; о. Андрій Дудченко — «Служебник Київської Церкви: чи можлива реформа сьогодні?»; Павло Смицнюк — «Ідея Київської Церкви: виклики, шанси і підводні рифи».

У блоці дискусій за результатами виступів учасників було запропоновано напрацювати спільну резолюцію, яку опублікують для продовження суспільного діалогу.

Тарас Дмитрик, відповідальний секретар УХАТ: «Ми опублікуємо резолюції, розішлемо їх для апробати предстоятелям наших церков, щоб ми могли мати екуменічну місію в Україні для діалогу. Є дуже корисним, щоб ми бачилися і зустрічалися й надалі. Думаю, ця справа для єдності церков буде працювати і продовжувати виконувати завіт Христа, щоб усі були одно».

За матеріалами Відкритого православного університету