На Різдво Богородиці Літургію у Спасо-Преображенському соборі очолив Блаженніший Митрополит Епіфаній

На Різдво Богородиці Літургію у Спасо-Преображенському соборі очолив Блаженніший Митрополит Епіфаній

21 вересня, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор Переяславсько-Вишневської єпархії, де очолив Божественну літургію.

Його Блаженствуспівслужили: митрополити Черкаський і Чигиринський Іоан, Переяславський і Вишневський Олександр, єпископи Володимир-Волинський і Турійський Матфей, Луганський і Старобільський Лаврентій, духівництво Київської та Переяславської єпархій, гості у священному сані.

За богослужінням пролунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів.

Блаженніший Митрополит Епіфаній привітав громаду зі святом та подякував усім присутнім за спільну молитву. Його Блаженство зазначив, що у складні часи випробувань ми як ніколи маємо цінувати свободу, як найбільший Божий дар. Архіпастир наголосив, що ми будемо битися поки не звільнимо останній шматок нашої землі. «Віримо, що ворог зробить ще один жест доброї волі і забереться з нашої Богом даної землі. Ми віримо, що Бог може нам в цьому допомогти. Господь, який опікується усім світом, може змінити усе в одну мить. Разом з тим багато що залежить від нас самих – від нашої віри, від наших молитов, від нашого бажання. Господь надихає нас іти шляхом правди. Він важкий і тернистий, але Бог дає силу здолати його достойно».

Настоятель собору митрополит Переяславський і Вишневський Олександр висловив вдячність Блаженнішому Митрополиту Епіфанію за візит та спільну молитву. Владика розповів, що попри початок повномасштабного вторгнення, молитва у соборі не припинялася. Люди збиралися щодня, а для багатьох собор став не лише місцем молитви, а і бомбосховищем. «Перший тиждень був дуже страшним, але дякуючи нашим хлопцям і дівчатам військовим, впевненість в тому, що перемога буде за нами щодня зростала в наших серцях. Хай Господь упокоїть всіх хлопців і дівчат, які поклали життя, захищаючи нас. Молимося сьогодні щоб перемога прийшла якомога скоріше».

Ктитор Спасо-Преображенського собору Ігор Лисов розповів як вплинула війна на життя українських спортсменів. Однак нещодавній чемпіонат Європи показав незламність українців. Плавці вибороли рекордну кількість нагород, змагаючись із командами з 40 країн світу. Як голова Федерації водних видів спорту Ігор Лисов присвоїв Митрополиту Епіфанію звання почесного члена Федерації.

На згадку про спільну молитву митрополит Олександр подарував Блаженнішому Митрополиту Епіфанію та кожному з архієреїв-гостей ікону святителя Іоана Золотоустого з часткою його мощей. Його Блаженство підніс у дар ктитору Ігорю Лисову ікону Спасителя, а митрополиту Олександру – панагію, з нагоди нещодавного дня тезоіменитства.

За проханням Ігоря Лисова Блаженніший Митрополит Епіфаній вручив церковні нагороди чемпіонам світу та Європи зі стрибків у воду та артистичного плавання та їх тренерам. Зазначимо, що 18 червня – 3 липня в Будапешті (Угорщина) відбувся Чемпіонат світу з водних видів спорту. Українська збірна виборола 10 нагород, зокрема, команда з артистичного плавання – 2 золотих та 5 срібних медалей, а команда зі стрибків у воду – 1 срібну. 11-21 серпня у Римі (Італія) відбувся чемпіонат Європи, на якому Українська збірна виборола 17 нагород, зокрема, команда з артистичного плавання – 8 золотих медалей, а команда зі стрибків у воду – 1 золоту, 5 срібних та 1 бронзову. Загалом Українська збірна показала найкращий за 18 років результат на чемпіонаті Європи, фінішувавши в топ-3 медального заліку.

По завершенні відправи перед пам’ятником Митрополиту Володимиру булла відслужена заупокійна літія за спочилим Архіпастирем.

***

Нагадаємо, що 11 жовтня 2020 року Митрополит Епіфаній очолив святкування 10-річчя освячення Спасо-Преображенського кафедрального собору.

 

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!