На свято Успіння митрополит Олександр співслужив Предстоятелю у церкві Богородиці Пирогощі на Подолі

Служіння архієрея

28 серпня, у день свята Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії, престольне свято відзначила громада церкви Богородиці Пирогощі на Контрактовій площі на Подолі.

Церква Успіння Богородиці - Пирогощі своїй назві зобов’язана візантійській іконі «Пірготісс» (у перекладі з грецької «вежа»), яка зберігалася в одній з башт Константинополя. Храм був побудований ще в XII столітті Київським князем Мстиславом, а продовжив будівництво його брат Ярополк. За свою довгу історію він неодноразово руйнувався і перебудовувався, так що до моменту свого останнього руйнування в 1935 році, нічого спільного з первісним варіантом не залишилося. У 1970-х роках був розкопаний фундамент і тоді стали піднімати питання про реконструкцію в первозданному вигляді. Однак давню церкву відродили через два десятиліття – в 1996-1998 роках.

Божественну літургію з нагоди свята очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, якому співслужили митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Богуславський Олександр, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Шепетівський Адріан, настоятель храму протоієрей Федір Вархоляк, духовенство храму та міста Києва.

Напередодні ввечері, митрополит Олександр очолив святкове Всенічне бдіння у Спасо-Преображенському соборі.

Перегляди: 1759
Друк