Керуючий єпархією взяв участь у відзначенні престольного свята Михайлівського Золотоверхого собору

Служіння архієрея

Керуючий єпархією взяв участь у відзначенні престольного свята-Михайлівського Золотоверхого собору

21 листопада, у день пам’яті святого Архістратига Михаїла, Православна Церква України відзначає престольне свято кафедрального храму - Свято-Михайлівського Золотоверхого собору.

Божественну літургію очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Його Блаженству співслужили: єпископ Шумперкський Ісая (вікарій Оломоуцько-Брненської єпархії Церкви Чеських земель і Словаччини), митрополити Вінницький і Барський Симеон, Богородський Адріан, Львівський і Сокальський Димитрій, Луцький і Волинський Михаїл, Черкаський і Чигиринський Іоанн, Переяславський і Вишневський Олександр, ієрархи ПЦУ, екзарх Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл (Аніщенко), братія монастиря та запрошене духовенство.

З нагоди престольного свята ієрарх Церкви Чеських земель і Словаччини єпископ Шумперкський Ісая передав в дар Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію мощі святого мученика Вацлава, князя Чеського.

Наприкінці відправи Його Блаженство у проповіді звернув увагу на зміст сьогоднішнього свята та відповідного Євангельського читання, та привітав усіх з храмовим святом кафедрального собору Православної Церкви. Також Блаженніший Владика згадав історичні події Революції Гідності.

«Ми згадуємо вже шосту річницю з часу початку Революції Гідності. Усі ми були очевидцями того, яку важливу роль відіграв у цих подіях Михайлівський Золотоверхий. Тут люди мали змогу відпочити і підкріпити свої сили, а в храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова навіть було розміщено шпиталь із операційною. Церква відгукнулася на потреби свого народу і виконала своє звичайне покликанняСьогодні ми відзначаємо і День Гідності та Свободи та згадуємо у своїх молитвах тих героїв Небесної сотні, які віддали своє життя задля того, щоби захистити європейський курс розвитку нашої держави. Всі ми прагнемо мати демократичну, європейську та сильну державу і вони без зброї змогли відстояти ці прагнення. А далі на Сході України наші кращі сини і дочки ціною власних життів захищали та продовжують захищати ближніх і Батьківщину. Ми пам’ятаємо подвиг наших новітніх героїв і не маємо права його забути», – зазначив Предстоятель.

Завершилося богослужіння традиційним урочистим хресним ходом.

З використанням матеріалів офіційного сайту ПЦУ

Перегляди: 1130
Друк