РІВНЕНЩИНА. Митрополит Олександр взяв участь у богослужінні в Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі

Служіння архієрея

25 червня, у день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, День Тезоіменитства візначив намісник Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря, що на Повстанських Могилах (с. Мости, Здолбунівського району, Рівненської обл.), архімандрит Онуфрій (Ляда).

На його запрошення Божественну літургію очолив митрополит Львівський і Сокальський Митрополит Димитрий, якому співслужили: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ  Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей Шевчук, братія монастиря та духовенство, що прибуло привітати ігумена монастиря.

Наприкінці відправи владика Олександр привітав отця Онуфрія та подарував йому образ святителя Миколая Чудотворця.

***

24-25 квітня 1944 року в урочищі Гурби розгорілася одна найбільших битв в історії УПА. Проти повстанців, загальна кількість яких складала 3,5 тисячі упівців та 1,5 тисячі місцевих мешканців, було кинуто більше 30 тисяч енкаведистів та червоноармійців. Після дводенного запеклого бою загонам УПА з мінімальними втратами вдалося вирватися з оточення і відступити в Карпати. Після операції енкаведисти спалили села Гурби та Антонівці, закатували і розстріляли більше сотні полонених та простих селян, запідозрених у допомозі УПА. 2007-го року відбулося відкриття Пантеону героїв Гурбинського бою. 2012 року на території меморіального комплексу було закладено Свято-Воскресенський монастир на Повстанських Могилах. Головний храм обителі на честь Воскресіння Христового освятили у 2016 році.

Перегляди: 769
Друк