ТЕРНОПІЛЬЩИНА. На свято Почаївської ікони митрополит Олександр очолив відправу Літургії у Свято-Юріївському монастирі на Вірлі

Служіння архієрея

5 серпня, в день вшанування Почаївської ікони Божої Матері, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив Божественну літургію у Свято-Юріївському монастирі на Вірлі (Кременецький р-н Тернопільської обл.).

Йому співслужили:  архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, духовенство Переяславсько-Вишневської єпархії та регіону.

***

Монастир розташований біля хутора Вірля між селами Великі Бережці – Кімната – Савчиці. Колись тут, був маєток дружини луцького земського судді Анни Гойської. В 1559 році територією сучасної України подорожував грецький митрополит Неофіт. Він певний час гостював у цьому помісті й, будучи щедро обдарованим гостинними господарями, залишив на благословення поміщиці Анні ікону Богородиці. Через певний час служниці помітили, що від образа ллється дивне світло, тому на острові в сосновому лісі було збудовано каплицю, куди й перенесли ікону. В каплиці часто молилися члени родини Гойських та їхня челядь. Одного разу під час молитви від сліпоти зцілився брат Анни Пилип. Після цього чуда Анна Гойська влаштувала хресний хід у Почаїв, яким вона володіла, й передала чудотворний образ ченцям на Почаївській горі. З цього часу ікона почала називатися Почаївською. 2012 року на місці маєтку Гойських було освячено новозбудований храм та засновано Свято-Юріївський чоловічий монастир.

Перегляди: 837
Друк