РІВНЕ. Митрополит Олександр співслужив Предстоятелю за відправою у Свято-Георгіївському у монастирі на Козацьких могилах

РІВНЕ. Митрополит Олександр співслужив Предстоятелю за відправою у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких могилах

Служіння архієрея

3 липня розпочався Першосвятительський візит Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого Митрополита Епіфанія у Рівненську єпархію.

Його Блаженство звершив заупокійну літію на могилі приснопам‘ятного митрополита Даниїла (Чокалюка), який доклав багато зусиль та зробив значний внесок у розбудову Рівненської єпархії й утвердження Української Церкви. Також Предстоятель помолився за упокій багатолітнього старости кафедрального собору єпархії Василя Червонія.

За богослужінням молилися: митрополити Вінницький і Барський Симеон, Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископи Рівненський і Острозький Іларіон, Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископи Харківський і Богодухівський Митрофан, Рівненський і Сарненський Гавриїл, духовенство та віряни кафедрального собору Рівненської єпархії, а також Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль, Рівненський міський голова Олександр Третяк, Голова обласної ради Сергій Кондрачук, секретар міської ради Віктор Шакирзян, Юрій Луценко, керівники силових структур, меценати та інтелігенція.

4 липня Предстоятель очолив Божественну літургію та панахиду за упокій загиблих українських козаків і новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України, просто неба у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах (с. Пляшева Радивилівського району Рівненської області).

Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких Могилах розміщений на місці славного бою під Берестечком, в якому захищалися честь та слава українського народу, де було виявлено виняткову мужність та відвагу. Завдяки пам’яті людей, великій пошані до загиблих героїв це місце почали називати Козацькими Могилами. Селяни до встановленого на місці битви хреста почали зносити знайдені кістки та черепи козаків. Ще в ХІХ ст. на це місце приїжджали люди, щоб вшанувати пам’ять та помолитися за своїх героїв. У червні 1908 р. на о. Журавлиха відбулося перше офіційне вшанування пам’яті козаків. Тоді ж виникла ідея побудови храму-пам’ятника на цьому місці, щоб зібрати тут останки тисяч безіменних героїв. Перші ченці на Козацьких Могилах з’явилися ще у 1909 р. Монахи присилалися на послух з Почаївської Лаври. Але думка про постійну чернечу молитву та заснування монастиря-скиту виникла вже при будівництві козацької усипальниці у 1912 р. За два роки. відбулося урочисте освячення комплексу Козацьких Могил із заснованим тут монастирем-скитом. У 1954 р. монастир-скит було ліквідовано. У 1989 р. на Козацьких Могилах відновилися народні вшанування пам’яті козаків і постало питання про відродження молитви на цьому святому місці. З 1990 р. у Георгіївському соборі почали регулярно молитися парафіяни сусіднього с. Пляшева. Остаточне відродження Свято-Георгіївської обителі відбулося у 2002 р.

Його Блаженству співслужили: митрополити Львівський Макарій, Вінницький і Барський Симеон, Луцький і Волинський Михаїл,  Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископи Чернівецький і Кіцманський Онуфрій,  Рівненський і Острозький Іларіон, Чернігівський і Ніжинський Євстратій, Вишгородський Агапіт, єпископи Тернопільський і Теребовлянський Павло, Харківський і Богодухівський Митрофан,  Житомирський і Овруцький Паїсій,  Рівненський і Сарненський Гавриїл, намісник обителі архімандрит Софроній (Бордюк) та запрошене духовенство.

За богослужінням молилися віряни, які приїхали з різних куточків України, представники місцевої влади, меценати та інтелігенція.

Після відправи Його Блаженство звершив літію за спокій душ полеглих українських козаків, які поклали життя 370 років тому у битві під Берестечком, та за новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України, а також Предстоятель взяв участь в урочистій ході та покладанні квітів до пам’ятника героям Берестецької битви.

З використанням матеріалів прес-служби Київської Митрополії

Перегляди: 430
Друк