Митрополит Олександр співслужив Предстоятелю за відправою з нагоди 20-ліття відродження у Свято-Георгіївського монастирі на Козацьких могилах

Митрополит Олександр співслужив Предстоятелю за відправою у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких могилах

26 червня, у день Всіх святих землі Української,  Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах (с. Пляшева Радивилівського району Рівненської області).

Його Блаженству співслужили: митрополити -  Львівський і Сокальський Димитрій, Вінницький і Барський Симеон, Переяславський і Вишневський Олександр, собор ієрархів та духівництва Православної Церкви України.

Після відправи Його Блаженство звершив літію за спокій душ загиблих українських козаків та новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України, а також взяв участь в урочистій ході та покладанні квітів до пам’ятника героям Берестецької битви.

Довідково. Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких Могилах розташований на місці бою під Берестечком, в якому захищалися честь та слава українського народу, де було виявлено виняткову мужність та відвагу. Завдяки пам’яті людей, великій пошані до загиблих героїв це місце почали називати Козацькими Могилами. Селяни до встановленого на місці битви хреста почали зносити знайдені кістки та черепи козаків. Ще в ХІХ ст. на це місце приїжджали люди, щоб вшанувати пам’ять та помолитися за своїх героїв. У червні 1908 року на о. Журавлиха відбулося перше офіційне вшанування пам’яті козаків. Тоді ж виникла ідея побудови храму-пам’ятника на цьому місці, щоб зібрати тут останки тисяч безіменних героїв. Перші ченці на Козацьких Могилах з’явилися ще у 1909 році. Монахи присилалися на послух з Почаївської Лаври. Але думка про постійну чернечу молитву та заснування монастиря-скиту виникла вже при будівництві козацької усипальниці у 1912 році. За два роки. відбулося урочисте освячення комплексу Козацьких Могил із заснованим тут монастирем-скитом. У 1954 році монастир-скит було ліквідовано. У 1989 році на Козацьких Могилах відновилися народні вшанування пам’яті козаків і постало питання про відродження молитви на цьому святому місці. 1990 року у Георгіївському соборі почали регулярно молитися парафіяни сусіднього с. Пляшева. Остаточне відродження Свято-Георгіївської обителі відбулося у 2002 році.

 

 

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!