Парафія великомучениці Параскеви села Богданівка

Парафія великомучениці Параскеви села Богданівка

Адреса: Київська область, Броварський район, село Богданівка, вулиця Богдана Хмельницького, 211.

Настоятель: протоієрей Антоній П'ясецький.

Село Богданівка розташоване в 37 км на північний схід від Києва. За переказами Богданівка — наступниця літописного града Милятичі, у якому жили монахи — «на Богом даній землі». Монастирське поселення виникло після 1072 року і було засноване святителем Єфремом Переяславським. Назва «земля богданівська» походить ще з княжих часів. Перша письмова згадка про Богданівку датується 1616 роком. Пізніше - вотчинне село Києво-Печерської Лаври.

Коли та ким була збудована церква великомучениці Параскеви жителі села не пам’ятають, проте відомо, що у 1859 році вона вже існувала. Храм був дерев’яним. З приходом радянської влади дзвони його відвезли на металолом на станцію Бобрик, а саме приміщення переобладнали на клуб. Перед початком війни в церкві знову почати правити богослужіння. Відступаючи, німці підпалили село, в результаті чого горіло 485 будинків, проте храм залишився непошкодженим. Наприкінці війни його перетворили спочатку на зерносховище, а потім на штаб самооборони. У грудні 1945 року із-за недотримання правил протипожежної безпеки церква згоріла.

На початку 1990-х років у Богданівці відродилося духовне життя. Була зареєстрована парафія, а у 1993 році переобладнане на церкву приміщення старого фельдшерсько-акушерського пункту освятили. Парафіяни принесли ікони, рушники, було споруджено тимчасовий іконостас. З 1996 року і дотепер настоятелем є отець Андрій П’ясецький. Під його керівництвом у 1998 році було розпочато будівництво нової церкви. У 2006 році завершили роботи по встановленню куполів і почалися внутрішні роботи.

7 травня 2023 року мешканці Богданівки одностайно проголосували за перехід парафії до Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України.

Престольне свято: 28 жовтня.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!