Парафія Преображення Господнього села Лісники

Парафія Преображення Господнього села Лісники

Адреса: Київська область, Обухівський район, село Лісники, вулиця Ватутіна, 64А.

Настоятель: ієромонах Вікентій Козак.

Село Лісники розташоване поруч з південною околицею Києва. За свідченням Києво-Печерського Патерика, преподобний Феодосій Печерський (+1074) «имел пещеру в селе Лесниках и живал в оной через весь великий пост». Слід зауважити, що сусідня Ходосівка названа на честь цього святого. На межі ХІ—ХІІ ст. поруч з Лісниками був заснований великий Гнилецький монастир. У 1498 року історичні джерела вдруге згадують про існування Лісників.

Відомо, що у XIX столітті у Лісниках вже існувала дерев’яна церква Преображення Господнього. Зокрема, у 1836-1851 роках у ній служив дід історика Михайла Грушевського — Федір Грушевський, сприянням якого було відкриту першу церковно-парафіяльну школу. Могила отця Федора розташована напроти сучасного храму.

Нову цегляну церкву збудували на рубежі 1990-2000-х років. 9 вересня 2003 року новозбудований храм освятив Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан).

8 квітня 2023 року на загальних зборах парафії було прийнято рішення про приєднання парафії до Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України.

Престольне свято: 6 серпня.

 

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!