Група паломників Переяславсько-Вишневської єпархії відвідала святі місця Ізраїлю та Йорданії

25 вересня – 2 жовтня, з благословення митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, група паломників Переяславсько-Вишневської єпархії відвідала Святу Землю. Ексклюзивна програма паломницького туру була розроблена Паломницьким центром “Фавор”. Групу очолив голова Паломницького центру протоієрей Андрій Дудченко. За вісім днів паломники відвідали головні святині Ізраїлю та Йорданії, а також побували в декількох розкопаних стародавніх містах, куди рідко потрапляють паломники.

Група паломників Переяславсько-Вишневської єпархії відвідала святі місця Ізраїлю та Йорданії

В ніч на Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього паломники молилися за Божественною літургією в Єрусалимі, в храмі Воскресіння Христового (Гробу Господнього). Божественна літургія цієї ночі за традицією правилася на Голгофі. Паломники молилися також за Божественною літургією в печері Різдва Христового у Вифлеємі, окуналися у священні води річки Йордан, побували біля колодязя Авррамового в Беер-Шеві; в пустелі, де подвизалася преподобна Марія Єгипетська; на пагорбі, з якого був взятий на небо пророк Ілля; на горі Нево, з якої Мойсей оглядав Землю Обітовану; підходили до підніжжя Єрусалимського старозавітного Храму, де стояли лавки мінял та продавців, яких розганяв Спаситель. Крім того, паломники піднялися в Іродіон – один з палаців Ірода Великого, пройшлися ущелиною до набатейського міста Петра, оглянули величезні розкопки античної Гераси – одного з міст Десятиграддя. Паломницька подорож завершилася у старому порті міста Яффо на березі Середземного моря.


Короткий щоденник паломництва

День 1. Прибули на Святу Землю двома частинами і дуже швидко пройшли паспортний контроль. Поки чекали на другу частину групи, яка летіла іншим рейсом, перша частина встигла відвідати Лод (Лідду) і побувати в церкві з гробницею святого великомученика Георгія Побідоносця, де помолилися за Україну та за Боже благословення і захист наших військових. 

День 2. Сьогодні були в біблійних та археологічних містах півдня Ізраїлю – в Беер Шеві, Мамшиті і Араді. Бачили колодязь Авррамів, зменшену копію юдейського Храму, візантійські церкви.

Беер Шева – “колодязь клятви” — саме тут, згідно Біблії, Авраам вирив колодязь, щоб напоїти свої стада. Місто знаходиться в “серці” пустелі Негев, четверте по величині місто в краіні, датується 1800 р. до Р.Х., коли ще правили патріархи…

Мамшит – одне з міст набатеїв, в пустелі Негев. Більша частина пам’яток будівль, яка залишилась, датується ІІ ст. до Р.Х. Місто входило до Шовкового шляху, а зараз охороняється ЮНЕСКО.

Арад – важливим відкриттям в цьому місті була головна знахідка – храм, який являв собою перше коли-небудь знайдене при розкопках святилище часів ізраїльтян. Його орієнтація на захід і загальне планування дуже схоже з Храмом Соломону в Єрусалимі, але ще більш схоже з біблейським описом скінії. Згадується в Бібліі як ханаанське, кенітське і ізраїльске місто.


День 3. Піднімаються наші паломнички в Єрусалим! Розпочався цей шлях ще опівночі… -Нічна сужба Воздвиження Хреста Господнього в храмі Гробу Господнього. Щось неймовірне, практично немає паломників на цій нічній літургії. Це знімок Кафолікону під час утрені. Була Божественна літургія на Голгофі. Там заповнено людьми, весь інший храм практично порожній.”
Вдень паломники пройшли по південній частині міста: церква ап. Петра і петушиного крику, Сіонська горниця Тайної Вечері і Пятидесятниці, гробниця царя Давида, підніжжя Єрусалимського Храму, вірменський собор святих Яковів, і знову ж – храм Воскресіння Христового, де побували в ефіопських приділах, бачили, як ефіопські християни святкують Воздвиження – з піснями й танцями.


День 4. Ранок почався з молитви і подяки Богу, за те, що ми прокинулись в древньому місті Вифлеєм, можемо чути і побачити всю цю 2000-річну красу і святість… Молитву підкріпили, відвідавши храм Різдва Христового. Далі шлях пілігрімів пролягав через пустелю і кордони держав Ізраілю і Йорданіі. Перше знайомство з Йорданією почалось з Джераша- Східних Помпеїв. Цікавий факт: всі думають, що в країнах Сходу не було майже дощів. Це не так. Саме через зливи було спровоковано такі сильні сельові потоки, що вони практично повністю погребли Джераш (раніше він носив назву Гераса) – це унікальнійше античне місто, одне з міст Десятиграддя, де проповідував Спаситель.


День 5. Сьогодні в Йорданії наш ранок почався з окунання в святих водах річки Йордан… Місцевість ця називається Бетані, на протилежному березі Ви можете побачити кордон Ізраілю, он же він, “рукою подати”! Саме тут, стверджували візантійці, охрестився Христос, і тут здійснював своє служіння Іоанн Хреститель. В Бібліі згадуються ці землі «Вифанія за Йорданом». Поруч – пустеля, де 47 років подвизалася преподобна Марія Єгипетська. Серед цієї пустелі – пагорб пророка Іллі, з якого вогненна колісниця взяла його на Небо. Наступною зупинкою групи стала всім відома гора Нево – місце, з якого пророк Мойсей побачив Землю Обітованну перед своєю смертю. Але попереду нас манила найцікавіша святиня – храм св. Георгія в місті Мадаба (Медва) – «столиці мозаік». В цьому храмі на мозаїчній підлозі зображено карту всіх територій Святої Землі (Ліван, Сирія, Єгипет, Іран). Цю мозаїку датують VI ст. н.е. Карта настільки точна, що по ній археологи розшукали декілька забутих об’єктів.


День 6. Дуже швидко пробігають дні, сьогодні вже шостий день подорожі. Наш шлях пролягав через прекрасне місто Петра – один із скарбів Йорданії, яке входить до переліку семи чудес світу. Петра була столицею Набатейського Царства. Протягом дня гори, що оточують Петру, безперервно змінюють свій колір від рожевого до помаранчевого, звідси й друга назва Петри — «Рожеве місто». Палаци у скелях і величні храми просто вражають око. Дивіться самі…


День 7. Рано-вранці, попрощавшись з Йорданськими землями, ми направились до Ізраїлю. На нас чекала сьогодні подорож в Кумранські печери. Відвідали монастир Герасима Йорданського. Паломничків тут завжди зустрічає радісний дзвін, смачне пригощання і благодатний дух… ну і, звісно ж, велична скульптура лева, того самого, котрого знайшов і вилікував святий Герасим, а лев служив йому правдою до кінця життя святого… Кумран – поселення на Західному березі ріки Йордан, де були знайдені у печерах давні рукописи, в 11 печерах було виявлено близько 25000 артефактів. На деяких дотепер ще не досліджених повністю фрагментах рукописів Мертвого моря археологи виявили приховані тексти. Лише найсучасніші техніки аналізу дали змогу побачити єврейські букви на тому пергаменті, який здавався зовсім не списаним. Фрагменти текстів можуть засвідчити, зокрема, існування ще невідомих сувоїв, інші ж дають нові свідчення про вже відомі рукописи!


День 8. Зранку ми заїхали до храму на Поле пастушків, де, вважається, була печерка, в якій пастухи дізнались Благу Вість… Далі наш шлях лежав по юдейській пустелі в палац, котрий побудував Ірод – Іродіон. Зі сторони він виглядає ніби закинутий вулкан. Цей палац-укріплення будувався з 22 р. до н.е. до 15 р. н.е. Він був достатньо великим, в ньому були сад і баня, також величезна приймальна зала. Тут збереглись часточки розписів. Всі стіни кімнати були покриті вишуканим розписом. І нині під підлогою ще зберігається 1,5 метри вглиб стіни покриття фресками. Дуже цікаво, що, на території була синагога, яка діяла ще до зруйнування Храму, на відміну від більшості синагог, котрі були побудовані вже після зруйнування Храму. Перед вильотом наша група має приємний бонус, за такий паломницький подвиг – окунутись у море та погуляти старими вулочками Яффо… До скорих зустрічей, Свята Земля! Як співають в пісні “У наступному році – в Єрусалимі…”


Одна з паломниць на ім’я Людмила, яка вперше побувала на Святій Землі, подякувала організаторам та всім учасникам подорожі за радість бути разом: “Особлива подяка Паломницькому центру “Фавор” за чудову програму, за організацію і молитовний супровід! Малі і великі пророки, землі, якими вони ходили, особливості побуту, поєднання земного і небесного! Неймовірне бажання читати Біблію з новим розумінням, багато в чому візуалізованим. Країна буквальних смислів!”


“Молитовно дякую о.Андрію, всечесному товариству, кожному окремо, все було файно, а досконало тільки на Небі. Через те ми і були там, щоби після бути на Небі. Всім за все – спасибі!”, – додав протоієрей Василій Чічак, який відвідає Святу Землю далеко не перший раз, але тепер уперше – як клірик Православної Церкви України.


“Неймовірна подорож по враженнях. Приїхав додому трохи іншою людиною. Придбав не тільки враження, а й нових друзів. Підозрюю, що в цій подорожі засіялося декілька гарних ідей”, – поділився враженнями Анатолій, один з учасників групи.


За матеріалами Паломницького центру "Фавор"