Розпочалося велике паломництво вірян Православної Церкви України до святинь Греції

0906

9 листопада, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, розпочалося велике паломництво вірян Православної Церкви України до святинь центральної Греції, організоване паломницьким центром “Фавор” Переяславсько-Вишневської єпархії разом із Паломницьким відділом Вінницько-Барської єпархії.

Групу очолюють митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Це перше велике паломництво до Греції після визнання Елладською Православною Церквою Православної Церкви України. 

У перший день подорожі паломники відвідали монастирі святого Єфрема Нового в Неа Макрі та Пантократор в Дау Пенделі.

Благовіщенський монастир, також відомий як монастир святого Єфрема Нового, розташований у містечку Неа Макрі, у 30 км від Афін. Він був заснований у IX ст., а у XV-му зруйнований піратами. Обитель відродили у середині ХХ ст., коли віднайшли мощі святого Єфрема Нового, якого мусульмани розіп'яли в обителі у 1426 р. Подвижника канонізували у 2011 р., а від його чесних мощів і дотепер відбувається численна кількість зцілень.

Монастир Пантократора (Вседержителя), був заснований також у IX ст. Він знаходиться у містечку Дау Пенделі, що у 40 км від Афін. У Візантійський період це був другий за значимістю монастир на Балканах, число братії якого перевищувала шістсот ченців. У 1680 р. на Великодень на монастир напали агаряни та, пограбувавши обитель, перебили всю братію. Так Церква віднайшла 179 нових преподобномучеників. Мощі святих спочивають і донині в монастирі. 

Паломництво триватиме до 15 листопада.