У Михайлівському Золотоверхому соборі відзначили першу річницю Об’єднавчого собору Православної Церкви України

У Михайлівському Золотоверхому соборі відзначили першу річницю Об’єднавчого собору Православної Церкви України

15 грудня 2018 року в стінах Софійського собору в Києві з ініціативи Вселенського Патріарха Варфоломія відбувся Об’єднавчий собор, на якому було проголошено створення автокефальної Православної Церкви України.

До першої річниці цієї історичної події у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі були відправленні богослужіння – святкова всеношна напередодні та Божественна літургія, які очолив  Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Йому співслужили: єпископат та духовенство Православної Церкви зі всієї України, представники Вселенської Патріархії та монастирів Афону.

За богослужіннями були піднесені подячні молитви за єдину помісну Українську Православну Церкву, яка постала на Об’єднавчому соборі шляхом церковного єднання трьох гілок українського православ’я. На цьому соборі було прийнято Статут єдиної помісної Церкви та обрано її Предстоятеля – Блаженнішого Митрополита Епіфанія.

Наприкінці відправи Блаженніший Владика виголосив першосвятительське слово, у якому закликав, в першу чергу, за все дякувати Богу – за Його милість і благодіяння для Церкви і України. Також Митрополит висловив подяку Його Всесвятості Патріарху Варфоломію й представникам Вселенського Патріархату, які сприяли єднанню українського православ’я. Далі до Предстоятеля, духовенства та вірян з вітальним словом звернувся митрополит Гальський Еммануїл.

За матеріалами прес-служби Київської Митрополії ПЦУ