Митрополит Олександр звершив утреню з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського

Митрополит Олександр звершив утреню з читанням Великого покаянного канону прп. Андрія Критського

Увечері 1 квітня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр звершив утреню з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського та читанням житія преподобної Марії Єгипетської («Маріїне стояння») в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Києва.

Високопреосвященнішому владиці співслужили клірики храму.

«Маріїне стояння» - унікальне богослужіння п’ятого тижня Великого посту. Особливим його робить читання повного Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського, частини якого були прочитані на повечір’ї в перші чотири дні Великого посту.  Великим канон називається через думки і спомини, що в ньому містяться. На відміну від інших канонів, які містять в собі в середньому по 30 тропарів, Великий покаянний канон складається з 250 тропарів. Тому цей канон приносить глибоке розчулення, а його читання звершується саме під час Великого посту.  Також за богослужінням виголошується життєпис преподобної Марії Єгипетської, у якому описується дивовижне перетворення великої грішниці на велику святу. Приклад преподобної слугує вірним взірцем істинного покаяння та безмежного милосердя Божого до кожної людини. Саме завдяки цій особливості, богослужіння утрені четверга п’ятої седмиці Великого посту і отримало свою назву – «Маріїне стояння».

Нагадаємо, що перед богослужінням з самого ранку тривала молитва за припинення епідемії, яка розпочалася Літургією Ранішеосвячених Дарів.

Про Марію Єгипетську та Великий покаянний канон більше у відео: