На свято Похвали Пресвятої Богородиці митрополит Олександр звершив Літургію у кафедральному соборі

На свято Похвали Пресвятої Богородиці митрополит Олександр звершив Літургію у кафедральному соборі

У суботу п’ятого тижня Великого посту православні християни з особливою шаною прославляють Пресвяту Богородицю. День цей за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж Суботи Акафіста. Це пов’язано з тим, що на утрені, яка відправляється напередодні, урочисто читається акафіст Божій Матері.

3 квітня, напередодні свята, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив утреню з читанням акафісту Богоматері у Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

4 квітня, у день свята Похвали Пресвятої Богородиці, митрополит Олександр звершив у соборі Божественну літургію та читання Акафісту Пресвятій Богородиці.

Високопреосвященнішому владиці співслужили клірики храму.

За Літургією були піднесені молитви за мир в Україні, за українських воїнів, за припинення згубної пошесті, а також здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім.

***

Традиція святкування Суботи Акафіста встановлена ​​в IX столітті за порятунок Константинополя Пресвятою Богородицею  під час нападу перських і скіфських військ.  У ніч навали люди зібралися в храмі й молили Пресвяту Богородицю про захист. Раптово почалася буря: кораблі нападників були потоплені, вороги бігли. Спів Акафіста Похвали Пресвятої Богородиці вперше відбувся вночі у Влахернському храмі після чудесного порятунку міста. На спомин чуда позбавлення від ворогів, Православна Церква встановила свято Похвали Пресвятої Богородиці.