У день 870-річчя Корця митрополит Олександр очолив Літургію у Свято-Воскресенському храмі міста

Новини єпархії

28 серпня, у день свята Успіння Пресвятої Богородиці, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, звершив Божественну літургію у Свято-Воскресенському храмі міста Корець на Рівненщині – на своїй малій Батьківщині.

Зазначимо, що цього дня місто Корець відзначає своє 870-річчя. Місто вперше згадується як Корчеськ під 1150 роком у Київському літописі, а сама згадка пов’язана з подіями княжої міжусобиці та боротьби за Київський стіл. Близько 1380 року землі навколо були передані великим князем литовським Ягайлом князеві Федору Острозькому, який у 1386 році збудував тут замок. Від початку XV століття поселення переходить у володіння роду князів Корецьких. У XVI — середині XVII століттях Корець перетворюється на одне з найбільших міст Волині. Сьогодні Корець славиться великою кількістю архітектурних пам’яток, серед яких чільне місце посідають церкви та монастирі.

Владиці співслужили: єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, намісник Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря архімандрит Онуфрій Ляда, настоятель Свято-Воскресенського храму протоієрей Іоан Мациканич, місцеве духовенство та духовенство Переяславсько-Вишневської єпархії.

Після відправи митрополит Олександр привітав усіх зі святом Успіння Богородиці, подякував владиці Митрофану, настоятелю отцю Іоану та парафіянам-землякам за спільну молитву.

***

Митрополит Олександр разом з єпископом Митрофаном, протоієреєм Іоаном та супроводжуючими особами відвідали Корецьку райдержарміністрацію, де мали зустріч з головою Олександром Зайчуком.

Того ж дня гості відвідали Корецьку центральну районну бібліотеку та туристичний інформаційний центр, що розташовані у старовинному будинку графів Горчицьких навпроти Корецького монастиря. Зокрема, гості оглянули експозиції художніх та декоративних витворів мистецтва.

***

Потому митрополит Олександр звершив освячення зображення Пресвятої Богородиці «Покрова», облаштоване на території Здолбунівського будинку-інтернату для людей похилого віку та інвалідів, облаштовану Володимиром Боярчуком.

***

Напередодні ввечері, 27 серпня, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив святкову всеношну з чином погребіння Плащаниці Пресвятої Богородиці у Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

Перегляди: 577
Друк