На свято Воздвиження керуючий єпархією очолив богослужіння у кафедральному соборі

Новини єпархії

На свято Воздвиження керуючий єпархією очолив богослужіння у кафедральному соборі

27 вересня Православна Церква відзначає одне з дванадцяти головних церковних свят – Воздвиження Хреста Господнього.

Божественну літургію у день свята митрополит Переяславcький і Вишневський Олександр очолив у Спасо-Преображенському соборі у співслужінні кліриків храму та гостей у священному сані.

За богослужінням були піднесені молитви за мир в Україні, за припинення згубної пошесті, здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім, а також за упокоєння душ тих, хто загинули в авіакатастрофі на під Чугуєвом Харківщині.

Наприкінці владика Олександр привітав віруючих зі святом, зазначивши: "Сьогоднішнє свято є черговим нагадуванням кожному з нас взяти свій життєвий хрест, не відрікатися від нього, яким би він тяжким не був, бо у кожного він різний і кожен по-різному його несе, але споглядаючи на Того, Хто йде поперед нас, - Господа нашого Ісуса Христа, ми як християни, які назвалися Його ім’ям, маємо йти за Ним і нести свій хрест, якщо навіть спотикаємося. Хрест для кожного є індивідуальним, але з Божою допомогою ми можемо його нести. Він для нас є маленьким ключиком до Царства Небесного, до якого кожен з нас має йти, і той подвиг, який ми несемо під час земного життя та свого хрестоносіння, буде прикрасою життя вічного. Нехай сила Хреста Господнього супроводжує нас у всі дні нашого життя".

Напередодні ввечері владика відправив святкову всеношну із чином Воздвиження, за якою з вівтаря було винесено хрест із часточкою Животворчого древа Хреста Господнього.

***

Починаючи з V-го століття відомо про церемонію підняття Хреста для огляду усіма вірянами – чин Воздвиження – як частину святкування. Він відправляється наприкінці всеношної після винесення Хреста. Єпископ схиляється із Хрестом до землі, а потім повільно підіймає його високо вгору, і потім осіняє Хрестом – і так робиться на чотири сторони світу.

Більше про події віднайдення Хреста Господнього читайте тут>>>

 

Перегляди: 558
Друк