ХУТІР ЯСНИЙ. У монастирі святителя Нектарія Егінського відзначили престольне свято

Новини єпархії

ХУТІР ЯСНИЙ. У монастирі святителя Нектарія Егінського відзначили престольне свято

22 листопада 2020 року, у день 100-річчя упокоєння святителя Нектарія Егінського, перший монастир Переяславсько-Вишневської єпархії, що присвячено саме цьому святому, відзначив престольне свято.

У Греції, де жив святитель Нектарій Егінський, сьогодні немає храму або каплиці, де не було б ікони або фотографії цього святого. Серед сучасних грецьких святих він – найвідоміший і найулюбленіший. Маленький острів Егіна, де жив угодник Божий, розташований в Егейському морі недалеко від Афін. Духовним центром острова є монастир Святителя Нектарія, де покояться його чесні мощі. Безліч людей їдуть сюди в гості до святителя Нектарія – хтось з проханнями, а хтось із вдячністю. Святий часто являється людям, які ніколи раніше про нього не чули - зцілює і втішає, дає поради. «Для святого Нектарія немає нічого невиліковного», - кажуть місцеві жителі.

Божественну літургію у день свята у теплій Спасо-Преображенській церкві обителі очолив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, якому співслужили: екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, братія обителі та духовенство єпархії.

За богослужінням митрополит Олександр висвятив на священика клірика єпархії ієромонаха Пимена Пеприка, який служитиме у монастирі.

Після традиційного славлення святителю Нектарію Егінському владика Олександр привітав всіх присутніх з першим престольним святом монастиря після освячення Свято-Нектарівської церкви.

Також митрополит Олександр привітав єпископа Михаїла з нещодавньою архієрейською хіротонією у Константинополі. Офіційну делегацію від Православної Церкви України, яка розділила радість молитви у день хіротонії, очолив саме владика Олександр. Від Переяславсько-Вишневської єпархії митрополит подарував новопоставленому владиці Михаїлу єпископське облачення із ризниці приснопоминаємого Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

***

Обитель святителя Нектарія розташована в лісовій зоні при в'їзді в селище Хутір Ясний, в кількох кілометрах від Києва. Вона заснована рішенням Священного Синоду ПЦУ 27 липня 2019 року. 2020 року збудували дерев'яну монастирську церкву в ім’я святого Нектарія: 18 червня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр освятив наріжний камінь у фундамент храму, 21 липня ним же були освячені купол та накупольний хрест. 20 серпня, в день селищного свята Хутору Ясного, відбулося освячення Свято-Нектарівської церкви, яке очолив Предстоятель ПЦУ Блаженніший Митрополит Епіфаній у співслужінні собору ієрархів Православної Церкви України.

ФОТОАЛЬБОМ >>>

ХУТІР ЯСНИЙ. У монастирі святителя Нектарія Егінського відзначили престольне свято

 

ХУТІР ЯСНИЙ. У монастирі святителя Нектарія Егінського відзначили престольне свято

Перегляди: 1044
Друк