На свято Богоявлення митрополит Олександр звершив Літургію та чин великого освячення води у Спасо-Преображенському соборі

19 січня, у день свята Богоявлення, Хрещення Господнього, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Києва.

Його Високопреосвященству співслужили клірики собору та Переяславсько-Вишневської єпархії.

Богослужбові піснеспіви виконав Митрополичий хор кафедрального собору під управлінням диякона Олександра Тарасенка.

Під час відправи були піднесені молитви за мир в Україні, за українських воїнів, за припинення згубної пошесті, а також здоров’я хворих, лікарів та всіх, хто у час цього випробування жертовно служить ближнім.

Після Літургії митрополит Олександр звершив чин великого освячення води.

Наприкінці богослужіння владика привітав віруючих зі святом.

Традицію освячувати воду Свята Церква зберігає з перших років християнства. Остаточно чин освячення сформувався в VI-VII стт. завдяки трудам патріарха Єрусалимського Софронія. Православна Церква називає воду, освячену в день Хрещення Господнього, агіасмою – «великою святинею». До речі, за давньою традицією чин великого освячення води звершується двічі на рік: у Хрещенський святвечір та в сам день свята Богоявлення.

За сприяння Голови Парафіяльної ради собору Ігоря Лисова богослужіння транслювалося наживо на сайті та на YouTube-каналі храму.

Напередодні ввечері митрополит Олександр відправив святкову Всеношну у Спасо-Преображенському соборі.