Митрополит Олександр  взяв участь у підсумковому засіданні Поважної Ради Ордену Святого Пантелеймона

Митрополит Олександр взяв участь у підсумковому засіданні Поважної Ради Ордену Святого Пантелеймона та церемонії нагородження відзнаками

9 серпня, у день пам’яті великомученика Пантелеймона,  у залі засідань вченої ради Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулося підсумкове засідання Поважної Ради Відзнаки за професіоналізм та милосердя "Орден Святого Пантелеймона". Робота засідання пройшла під головуванням Василя Князевича (Міністр охорони здоров’я 2007-2010).

Засідання слугувало підведенням підсумків минулого сезону. Зокрема, відбулося затвердження протоколу лічильної комісії про результати таємного голосування та визначення переможців конкурсного відбору 2020-2021 року на отримання Відзнак – ордену та медалі.

Потому члени Поважної Ради поклали квіти до пам’ятника  Тараса Шевченка.

Друга частина засідання відбулася у КВЦ «Парковий», під час чого відбулася зустріч з регіональними радами та номінантами.

Завершилося підсумкове засідання церемонією нагородження переможців конкурсного відбору.

Як повідомив голова Поважної ради відзнаки Василь Князевич, загалом у 2021 році було подано 196 кандидатів на нагороди: «Орден Святого Пантелеймона» - 147, «Медаль Святого Пантелеймона» - 43, на Орден для іноземних громадян – 6.

Нагороди отримали 11 медичних працівників. Серед них – професіонали с великим досвідом і молоді амбітні медики, лікарі і медсестри, військові хірурги і педіатри, ті, хто рятує від коронавірусу і хто займається науковими дослідженнями.

Орден у номінації "Найкращий лікар" отримав полковник медичної служби, начальник клініки абдомінальної хірургії Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону Анатолій Ордатій; "Найкращий медичний працівник" - операційна сестра урологічного відділення клініки урології та нефрології Військово-медичного клінічного центру Південного регіону Галина Адаменко; "Новатор охорони здоров’я" - директор Центру інноваційних медичних технологій НАН України Іван Тодуров; "За досягнення в Міжнародному співробітництві в охороні здоров’я" - професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 1 ЛНМУ ім. Данила Галицького Андрій Базилевич; "Взірець служіння суспільству" - голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я сестра Севастіяна Карвацька; "За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України" (номінація для іноземних громадян з 2019 р.) - волонтер Нідерландського благод фонду "Україна потребує допомоги" Алдвін Ланенберг; "Найкращий управлінець у галузі охороні здоров’я» та «Найкращий заклад охорони здоров’я" - директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Харківська обл., Віктор Забашта; "Найкращий заклад охорони здоров’я" - Волинське обласне територіальне об'єднання захисту материнства і дитинства Волинської ОДА.

Окремими преміями і Медаллю Святого Пантелеймона нагороджені молоді медики у таких номінаціях - "За лікарське мистецтво", "За турботу і ласку до хворого", "За наукові розробки в медицині".

***

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я та має професійно-фахову спрямованість. Вона традиційно вручається тим, хто має видатні особисті заслуги в галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності. Відзнака була погоджена та благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських Церков України. Найдостойніших лікарів, медичних працівників, представників духовенства, волонтерів обирають у 5 номінаціях: Найкращий лікар, Найкращий медичний працівник, Новатор охорони здоров’я, За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я, Взірець служіння суспільству. Поважна рада включає представників медичної, культурної, громадської, журналістської спільноти та духовенства, які є моральними авторитетами для українців. Вперше її вручили в 2009 році і відтоді щорічно у день пам’яті святого великомученика Пантелеїмона відбувається нагородження видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства. Претендентів на отримання відзнаки обирають регіональні ради, а остаточно затверджує Поважна рада.