Представник єпархії взяв участь у презентації православно-католицького дослідження

Новини єпархії

Віртуальна презентація дослідження Спільної православно-католицької робочої групи святого Іринея «Служіння сопричастю: переосмислення зв’язку між першістю і соборністю» відбулася 10 вересня в рамках семінару Українського християнського академічного товариства (УХАТ). В обговоренні документу взяв участь голова Комісії зі сприяння єдності християн Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ ієродиякон Іустин (Шелудько).

Дослідження, авторами якого є провідні католицькі і православні богослови, з герменевтичної, історичної та систематичної позицій ретельно аналізує співвідношення між першістю та соборністю у Церкві. У документі визначені як точки дотику, так і розбіжності між православними та католиками у тлумачені окремих подій і документів минулого.

Дослідження представили члени групи Св. Іринея — Йоханнес Ельдеманн, директор Інституту Йогана-Адама-Мюллєра, Падерборн (Німеччина) та архімандрит Кирило Говорун, професор Коледжу Св. Ігнатія, Стокгольмська школа богослов’я (Швеція). Респондентами виступили Павло Смицнюк, директор Інституту екуменічних студій УКУ, Львів та Сергій Бортник, викладач Київської Духовної Академії, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, Київ.

Як вважає архімандрит Кирило Говорун, богослов'я — не єдиний і навіть не найважливіший фактор, що розділяє Православну і Католицьку Церкви. На його думку, коли будуть вирішені всі принципові богословські питання, єдність не прийде, якщо не буде усунуто інші роз’єднуючі фактори, зокрема політичні. «Вважаю, що ми не зможемо об'єднатися тільки на богословської основі. Потрібно усувати інші перешкоди», зазначив архімандрит.

Отець Кирило також відзначив, що єдина модель, яка реально працювала в минулому — це уніатична модель. «Жодної іншої, яка би на практиці була імплементована, наразі не існує. Але її рішуче відкинули обидві сторони діалогу, тому питання унії між Православною та Католицькою Церквою вже не стоїть. Його штучно порушують ті, хто хоче торпедувати діалог», каже український богослов.

За словами Сергія Бортника, невизнання принципу примату в Православній Церкві негативно впливає на відчуття вселенської єдності. Надмірне наголошення на самостійності національних Церков також дезінтегрує Православ'я. Національний фактор, натомість, не має такого ж значення для католицької спільноти, і в цьому її перевага. «Церковні питання не мають затьмарюватися питаннями національного будівництва, — вважає богослов. — Боротьба за національну єдність всередині України проти єдності в рамках Московського Патріархату — саме це ми зараз маємо.»

Щодо можливості визнання Вселенського престолу повноцінним головою всієї Православної Церкви Сергій Бортник не є скептичним. На його думку, для цього потрібно зняти обмеження, які накладає на кандидата на Константинопольський престол турецька влада, а також позбутися давньої традиції обирати патріарха з греків. «Якщо би Вселенського патріарха обирали всі помісні Православні Церкви, як обирають Папу Римського кардинали, що представляють різні Церкви та народи в Католицькій Церкві, його першість легше було би сприймати всім православним.»

З ним не погодився директор Інституту екуменічних студій УКУ Павло Смицнюк. За словами науковця, кардинали представляють якраз суто Римський діоцез, вони просто обирають собі єпископа, а вже позиція самої кафедри автоматично робить його також головою всієї Католицької Церкви.

Як зазначив директор видавництва «Дух і Літера» Костянтин Сігов, рецепція напрацювань групи св. Іринея в Україні вже відбулася. «Це абсолютно унікальна дослідницька група на планеті, — каже Костянтин. — Вона пропонує дуже цікаву модель. Члени групи не є офіційними представниками Церков, що дає більшу свободу досліджень та висновків.»

Український переклад документу «Служіння сопричастю: переосмислення зв’язку між першістю і соборністю» можна завантажити за посиланням >>> 

Довідка
Спільна православно-католицька робоча група св. Іринея була утворена у 2004-му році на допомогу офіційному діалогу Православної та Католицької Церков — в один з тих періодів, коли цей діалог було призупинено через внутрішні суперечки між його членами. Принцип формування групи святого Іринея інший, ніж в офіційній комісії з діалогу. Якщо до комісії Церкви призначають своїх представників, і їх богословська компетенція гарантується лише цими Церквами, то група обирає сама своїх нових членів — виключно на підставі богословської компетентності.

Представник єпархії взяв участь у презентації православно-католицького дослідження

Перегляди: 727
Друк