Керуючий єпархією взяв участь у богослужінні, яким на Вінниччині розпочалося святкування Хрещення Київської Русі

Служіння архієрея

25 липня, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниця, була звершена Божественна літургія, якою на Вінниччині розпочалися урочистості з нагоди 1031-ї річниці Хрещення Київської Русі та святкування Дня Хрещення Русі-України.

Відправу очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон, якому співслужили митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, а також духовенство Вінницько-Барської, Вінницько-Тульчинської, Вінницько-Брацлавської єпархій – представники колишніх трьох гілок українського Православ’я, які нині складають єдину Помісну Православну Церкву України.

Під час літургії була прочитана молитва за мир в Україні, а також молитва за спочилих архієреїв, священиків і мирян Вінницької єпархії та загиблих у війні на Донбасі українських військових та мирних жителів.

Після відправи було відслужено подячний молебень перед іконами святих апостола Андрія Первозванного та хрестителя Русі князя Володимира з частками їхніх честних мощів. Під час молебню була прочитана молитва на освячення прапорів України та Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, які по закінченні молебню урочисто підняли поруч Преображенським собором.

Прапор України підняли митрополит Вінницький і Брацлавський Роман, заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк, а також капелани: протоієрей Віктор Чверкун та протоієрей Михаїл Бабій. Прапор Вінницько-Барської єпархії підняли митрополити Симеон та Олександр, а також ключар кафедрального собору протоієрей Віталій Голоскевич та протоієрей Анатолій Аксанюк. Ці прапори вказують на те, що Спасо-Преображенський кафедральний собор є центром Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України, та храмом, в якому вірян навчають любити Бога і ближнього свого, прагнути Царства Божого і в той же час шанувати земну Вітчизну – Україну. Про це сказав перед урочистою церемонією підняття прапорів митрополит Вінницький і Барський Симеон.

27-28 липня урочистості продовжаться у Києві, в древньому храмі - Софії Київській, на Володимирській гірці і у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі. Нагадаємо, що 27 липня на урочистості до столиці України прибуде поважна делегація Матері-Церкви – Константинопольського Патріархату, яка привезе на святкування частку мощей та хреста святого апостола Андрія Первозванного, який був першим проповідником християнства на теренах Русі-України.

За матеріалами прес-служба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ

Перегляди: 933
Друк