Митрополит Олександр очолив престольне свято Андріївської церкви Києва

Митрополит Олександр очолив святкування престольного свята Андріївської церкви Києва

13 грудня, в день пам’яті апостола Андрія Первозванного, престольне свято за Юліанським календарем відзначає Київська Спавропігія Вселенського Патріаршого Престолу в Україні.

З благословіння Архієпископа Константинополя - Нового Риму і Вселенського Патріарха Варфоломія І, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив Божественную літургію у Андріївській церкві. Йому співслужили: Екзарх Вселенського Патріархату в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко, духовенство Київської та Переяславсько-Вишневської єпархій. За богослужінням молився архієпископ Памфільський Даниїл.

Напередодні митрополит Олександр відправив святкову всеношну у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

***
Андріївська церква у Києві - пам’ятка історії, архітектури, живопису та декоративного мистецтва XVIII ст. світового значення. Вона збудована у 1747-1762 роках у стилі бароко за проектом Франческо Бартоломео Растреллі. Храм зберіг не тільки автентичні архітектурні форми, найбільший відсоток оздоблення екстер’єру, але й у всій повноті доніс до наших днів своє внутрішнє оздоблення, яке є неперевершеним зразком православного церковного інтер’єру стилю бароко. Неперевершеними зразками різьбярського мистецтва церкви є іконостас, надпрестольна сінь-ротонда, проповідницька кафедра, які поєднують різноманітні види плоскої, рельєфної, горельєфної різьби по дереву, золоченої та поліхромної круглої скульптури. Довершеність ліній, чіткі пропорції, дивовижна гармонія форм і навколишнього ландшафту здобули Андріївській церкві загальне визнання і славу.