ПРИКАРПАТТЯ. Митрополит Олександр звершив Літургію у Манявському чоловічому монастирі

5-6 грудня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр відвідав Великоскитський Хрестовоздвиженський Манявський чоловічий монастир Православної Церкви України, розташований біля села Манява Богородчанського району, Івано-Франківської області.

6 грудня, у 26-ту неділю після П’ятидесятниці, у день пам’яті святителя Амфілохія Іконійського та благовірного князя Олександра Невського, у соборному храмі обителі митрополит Олександр співслужив за Божественною літургією митрополитові Івано-Франківському і Галицькому Іоасафу.

Напередодні владика Олександр очолив всеношну у Хрестовоздвиженському соборі монастиря. 

***

Манявський чоловічий монастир (пам'ятка архітектури початку XVII ст.), який ще називають Українським Афоном, був заснований преподобним Іовом Княгиницьким (Манявським) у 1608 році. У 1676 році обитель була вщент зруйнована під час польсько-турецької війни. Його відновлення тривало упродовж десятьох років, а з 1700 року починається ще один нелегкий період у житті скиту. Фактично він залишається єдиним православним монастирем на Західній Україні до 1785 року, коли, за розпорядженням австрійського імператора Франца-Йосифа ΙΙ, був офіційно закритий. Після значних реставраційних робіт у 1998 році тут знову залунала молитва — через понад 200 років. Його насельниками були такі видатні історичні постаті, як преподобний Іоан Вишенський та архімандрит Захарія Копистенський. Тут похований гетьман України Іван Виговський.