РІВНЕНЩИНА. Митрополит Олександр взяв участь у закладці нового храму у Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі

РІВНЕНЩИНА. Митрополит Олександр взяв участь у закладці нового храму у Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі

25 грудня, у день пам’яті святителя Спиридона Тримифунтського, у Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі, що на Повстанських Могилах (с. Мости, Здолбунівського району, Рівненської обл.), була звершена Божественна літургія, яку з благословення архієпископа Рівненського і Острізького Іларіона очолив митрополит Львівський і Сокальський Димитрій.

На запрошення намісника обителі архімандрита Онуфрія Ляди участь у богослужінні взяв митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

Після відправи було відслужено молебень особливо шанованому в монастирі святителю Спиридону,  а також звершено закладку нового монастирського храму в ім’я преподобного Онуфрія Великого.

***

1944 року в урочищі Гурби розгорілася одна з найбільших битв в історії УПА. Проти повстанців, загальна кількість яких складала 3,5 тисячі упівців та 1,5 тисячі місцевих мешканців, було кинуто більше 30 тисяч енкаведистів та червоноармійців. Після дводенного запеклого бою загонам УПА з мінімальними втратами вдалося вирватися з оточення і відступити в Карпати. Після операції енкаведисти спалили села Гурби та Антонівці, закатували і розстріляли більше сотні полонених та простих селян, запідозрених у допомозі УПА. 2007-го року відбулося відкриття Пантеону героїв Гурбинського бою. 2012 року на території меморіального комплексу було закладено Свято-Воскресенський монастир на Повстанських Могилах. Головний храм обителі на честь Воскресіння Христового освятили у 2016 році. 2019 року митрополит Олександр звершив чин відспівування та похорону останків восьми бійців Української Повстанської Армії, а 2020-го взяв участь у закладці нового монастирського храму в ім’я святителя Спиридона Триміфунтського.