РІВНЕНЩИНА. Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні престольного свята Воскресенського Гурбинського монастиря

РІВНЕНЩИНА. Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні престольного свята Воскресенського Гурбинського монастиря

26 квітня, у Світлий вівторок, у Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі, що на Повстанських Могилах (с. Мости, Здолбунівського району, Рівненської обл.), була звершена Божественна літургія, яку очолив митрополит Львівський і Сокальський Димитрій.

Йому співслужили: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, єпископи Житомирський і Овруцький Паїсій, Володимир-Волинський і Турійський Матфей, намісник монастиря архімандрит Онуфрій Ляда, братія обителі та духовенство з різних регіонів України.

У 1944 році в урочищі Гурби розгорілася одна з найбільших битв в історії Української повстанської армії. Проти повстанців, загальна кількість яких складала 3,5 тисячі упівців та 1,5 тисячі місцевих мешканців, було кинуто більше 30 тисяч енкаведистів та червоноармійців. Після дводенного запеклого бою загонам УПА з мінімальними втратами вдалося вирватися з оточення і відступити в Карпати. Після операції енкаведисти спалили села Гурби та Антонівці, закатували і розстріляли більше сотні полонених та простих селян, запідозрених у допомозі УПА. 2007-го року відбулося відкриття Пантеону героїв Гурбинського бою. 2012 року на території меморіального комплексу було закладено Свято-Воскресенський монастир на Повстанських Могилах. Головний храм обителі на честь Воскресіння Христового освятили у 2016 році. 2019 року митрополит Олександр звершив чин відспівування та похорону останків восьми бійців Української Повстанської Армії, а 2020-го взяв участь у закладці нового монастирського храму в ім’я святителя Спиридона Триміфунтського.

Після Літургії були вознесені молитви за воїнів УПА та тих, хто відав життя за волю і незалежність України.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!