Митрополит Олександр разом з монахами Афону звершив Літургю у Спасо-Преображенському соборі

Митрополит Олександр разом з монахами Афону звершив Літургію у Спасо-Преображенському соборі

Новини єпархії

23 серпня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр у співслужінні духівництва Переяславсько-Вишневської єпархії звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

Архіпастирю також співслужили монахи з афонських монастирів Пантократор та Ксенофонт, серед яких – ігумен Пантократорської обителі архімандрит Гавриїл та отець Лука - іконописець з монастиря Ксенофонт, який написав Томос про автокефалію Православної Церкви України та ікону великомученика Георгія для Спасо-Преображенського собору.

Після богослужіння митрополит Олександр звернувся до присутніх.  «Дякую браттям з гори Афон за ту радість, яку вони доставили своєю присутністю. Їхня допомога і духовна підтримка, яка була ними надана у 2018 році, стала дуже сильною підтримкою для нашої молодої, і водночас тисячолітньої, Православної Церкви. Низький уклін за те що ви зробили і робите для нашої Святої Церкви».

Голова парафіяльної ради Ігор Лисов у своєму слові зазначив: «Я дуже вдячий вам, що ви показали всьому світу, що це не було помилкою і наша Церква стала єдиною канонічною церквою в Україні. Те мужнє рішення, яке прийняв Патріарх – він дав надію всьому українському народу будувати своє майбутнє».

На молитовну згадку про молитву у Спасо-Преображенському соборі владикою Олександром та ктитором собору для братії Афону були передані наперсні хрести, а також відзнаки від Ліко-холдингу.

Ігумен монастиря Пантократор отець Гавриїл у свою чергу зазначив: «Ми дуже щасливі бути сьогодні в Україні і розділити свято, яке вона цими днями відзначає, і бути тут у Спасо-Преображенському соборі. Ми бачимо зростання і духовний прогрес, і духовний шлях пройдений за два роки. Це все завдяки Патріарху Варфоломію, який не зважав на труднощі, а мислив духовно і дарував автокефалію вашій Церкві. Радісно, що можемо мати євхаристійне спілкування із однієї Чаші. Найбільш важлива річ для всіх нас – відчувати єдність у Христі».

У подарунок владиці Олександру отець Гавриїл підніс ікону Пресвятої Богородиці. Таку ж ікону подарували і Ігорю Володимировичу Лисову. Оклад образу – це копія окладу давнього Євангелія, яке зберігається у монастирі.

Потому до присутніх звернувся отець Лука з Ксенофонту: «На цій Літургії ми відчули єдність Святого Духа. Я вперше у цьому соборі, але все тут знайоме для мене. Бажаю, аби Господь благословив цей храм та дарував нам єдність і любов, щоб ми зберегли єдність Української Церкви, Вселенського Патріархату та Гори Афон. Нам це потрібно, ми постійно молимося за вас». Від ігумена монастиря Ксенофонт отця Олексія, отець Лука передав у дар владиці Олександру посох, а Ігорю Володимировичу ікону Пресвятої Богородиці Одигітрія.

Підсумовуючи сказане, Ігор Лисов згадав, що саме відвідання Афону надихнуло його збудувати храм саме на честь Преображення Господнього.

Після спільної фотографії біля пам’ятника Блаженнішому Митрополиту Володимиру була відправлена заупокійна літія за приснопоминаємим Архіпастирем.

ФОТОАЛЬБОМ >>>

Перегляди: 861
Друк