Митрополит Олександр взяв участь у панельній дискусії «Релігійні організації Київщини під час війни: приклади згуртованості та ризики для стійкості»

Митрополит Олександр взяв участь у панельній дискусії «Релігійні організації Київщини під час війни: приклади згуртованості та ризики для стійкості»

Київська область зазнала наслідки тимчасової окупації після російського повномасштабного вторгнення. Постраждали церкви, релігійні організації, представники різних релігійних громад поліконфесійної Київщини зазнали втрат. Київська область поступово відновлюється після тимчасової окупації, в той же час існує постійна загроза з боку рф життю та безпеці громадян через системі ракетні обстріли цивільної та критичної інфраструктури. Як і в інших регіонах України, під час повномасштабного російського вторгнення українські церкви та релігійні організації стали хабами стійкості, де надають, розподіляють гуманітарну допомогу, ховаються від обстрілів, знаходять психологічну розраду. Виклик війни та усвідомлення власної відповідальності сприяли налагодженню численних міжконфесійних зв’язків, перш за все, на низовому рівні. Релігійні спільноти переживають стрімкі трансформації в ході війни – відбувається розвиток капеланського служіння, з’являються нові передумови для міжконфесійного діалогу, але й нові підвалини для конфліктів на світоглядній основі.

Для інституалізації успішних практик, які виникли під час війни в релігійному середовищі, а також для пошуку способів уникнення ризиків, які виникають на шляху трансформацій, Національна платформа стійкості та згуртованості спільно з Київською обласною військовою адміністрацією Відкритим православним університетом Святої Софії-Премудрості, Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, Київською обласною Радою Церков та релігійних організацій організувала публічне обговорення за участі представників ОВА та релігійних організацій Київської області.

Панельна дискусія на тему: «Релігійні організації Київщини під час війни: приклади згуртованості та ризики для стійкості» відбулася  9 червня у приміщенні Укрінформу.

На заході, який відбувся у форматі відкритого обговорення, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр виступив з промовою. 

Митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України Олександр (Драбинко) розповів, що наразі на Київщині відновлюється релігійне життя — багато вірян приходять на сповіді, у цілому храми наповнені людьми. Також духовність українців проявляється під час поховання військових, коли люди, попри приналежність до конфесії, стають перед ними на коліна та моляться. Водночас розвиток релігійного життя митрополит вбачає у формуванні прошарку капеланів, а також у діяльності українських священників за кордоном, які виконують гуманітарні місії, зокрема, охрещують вимушених переселенців.

Нагадаємо, що владика нині є головуючим у Київській обласній раді Церков та релігійних організацій.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!