Митрополит Олександр очолив  Літургії у день свята Винесення Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв

Митрополит Олександр очолив Літургію у день свята Винесення Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв

14 серпня розпочався Успенській піст, що триватиме два тижні. У перший день посту відзначається свято Винесення чесних древ Хреста Господнього та пам’ять мучеників Макавіїв: семи братів, матері їхньої Соломонії та учителя Єліазара, що постраждали за віру у 166 році до народження Христа.

Вечірнє богослужіння із чином винесення Чесного Хреста та відправу Божественної літургії митрополит Переяславський і Вишневський Олександр очолив у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. За богослужіннями йому співслужили клірики Переяславсько-Вишневської єпархії.

За богослужінням пролунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини та мирних жителів.

Після відправи владика Олександр освятив мед нового збору та благовонне зілля та привітав духовенство та прочан зі святом.

***

Свято Винесення чесних древ Хреста Господнього постало з Константинопольської традиції. У великому місті, де була розвинена система водопроводу, в літню спеку вода у підземних резервуарах-цистернах починала псуватися. Тоді патріарх виносив із Святої Софії хреста, у який було вставлено велику частку з Животворчого Хреста Господнього, та обходив з ним місто, занурюючи хрест у колодязі та цистерни, таким чином освячуючи та очищаючи воду.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!