У п’ятницю першого тижня Великого посту митрополит Олександр звершив Літургію Ранішосвячених Дарів у кафедральному соборі

У п’ятницю першого тижня Великого посту митрополит Олександр звершив Літургію Ранішосвячених Дарів у кафедральному соборі

22 березня, ввечері п’ятого дня Великого посту, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр відправив Літургію Ранішосвячених Дарів у Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

Йому співслужили клірики храму та єпархії.

У п'ятницю першого тижня Великого посту після Літургії традиційно звершується освячення колива на спомин чуда, вчиненого великомучеником Феодором Тироном для спасіння християн.

361 року імператор Юліан Відступник, який усіма засобами намагався відновити язичницькі традиції, помітив, що християни мають звичай освячувати перший тиждень Великого посту особливим утриманням та молитвою. Жорстокий тиран наказав префекту Константинополя окропляти продукти на ринку кров'ю ідольських жертв, щоб таким чином усі городяни долучилися до ідолопоклонства. Тоді великомученик Феодор у видінні єпископу Євдоксу наказав, щоб християни не купували продуктів на ринку, а готували коливо - варену пшеницю. Так, завдяки втручанню святого християни уникли вготованої тираном пастки й зберегли себе від скверни ідолопоклонства.

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!