Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Гоголів

Парафія Різдва Пресвятої Богородиці села Гоголів

Адреса: Київська область, Броварський район, село Гоголів, вулиця Ярослава Мудрого, 5А.

Настоятель: протоієрей Сергій Денисенко.

Село Гоголів розташоване на схід від Києва. Його минуле історики ототожнюють з літописним градом Носовим на Руді, який згадується близько 1148 року. Бурхливий розвиток Гоголів отримав на початку XVII століття. У той час було збудовано сильну фортецю, кілька церков. Містечко отримало статус міського самоуправління.

У 1656 році архідиякон Павло Алеппський після відвідання України к своєму «Подорож патріарха Макарія» написав: " ...великий базар с укріпленням, замком і двома ровами з проточною водою. Він називається Гогола (Гоголів). В ньому дві церкви: одна — в ім'я Преображення, інша — Різдва Богородиці. Є також церква для ляхів, ще недобудована, наш владика патріарх звелів жителям освятити її, побудувати і здійснювати в ній служби, назвав її в ім'я Святого Георгія ... ". До наших днів ні одна зі згаданих церков не зберіглася. Ймовірна сучасна дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці розташована на місці давньої. Її звели у 1827 році, а у 1861 році прибудували дзвіницю. У 1960-ті роки храм був закритий радянською владою.

1988 року, трудами отця Сергія Денисенка, було відроджене духовне життя у Гоголеві. Після ремонтно-реставраційних робіт у 1995 році церкву освятив Предстоятель Української Православной Церкви Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан). Після чергових ремонтних робіт Митрополит Володимир освятив храм 6 грудня 2007 року. У 2023 році парафіяни проголосували за перехід до Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України.

Престольне свято: 8 вересня.

 

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!