ЧЕРНІГІВ. Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні престольного свята Катерининського собору

ЧЕРНІГІВ. Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні престольного свята Катерининського собору

24 листопада, у день памʼяті великомучениці Катерини та преподобного Меркурія Чернігівського, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію у Катерининському соборі м. Чернігова.

Йому співслужили: митрополити Вінницький і Барський Симеон, Переяславський і Вишневський Олександр, Білоцерківський Євстратій, єпископи Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, Чернігівський і Ніжинський Антоній, клірики Чернігівської єпархії та гості у священному сані.

Під час відправи пролунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

Наприкінці було відслужено молебень до великомучениці Катерини та преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського, чесні мощі якого спочивають у соборі.

Катерининський собор - пам'ятка архітектури національного значення, яскравий зразок кам'яної української архітектури Лівобережжя XVII–XVIII століть, що зберігся в автентичному вигляді. Зведений у 1715 році на залишках храму часів Київської Русі за заповітом Чернігівського полковника Юхима Лизогуба на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році. Храм мурований, але має форму старовинної української дерев’яної церкви.

 

За матеріалами офіційного сайту Православної Церкви України

fb   Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!

fb   Читайте нас у Facebook!